Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/57296
Type: | Artigo de Periódico |
Title: | Da lógica ao lucro: uma reflexão sobre a aplicabilidade da lógica dominada por serviço ao ramo hoteleiro |
Other Titles: | From logic to profit: a reflection on the applicability of service- dominant logic to the hotel industry De la lógica al lucro: una reflexión sobre la aplicabilidad de la lógica dominada por servicio al sector hotelero |
Authors: | Jefferson Oiiveira da Silva Lacerda Marcela Nunes de Castro Ricardo Teixeira Veiga |
Abstract: | A Lógica Dominada por Serviço (LDS) obteve importância na ciência de marketing por oferecer uma perspectiva alternativa para a compreensão das trocas sociais e econômicas. Para tanto, o estudo dos sistemas econômicos é redirecionado de um foco centrado tão somente na materialidade do produto para outra lógica, pós-materialista, em que os recursos operantes são essenciais e o serviço é trocado por serviço. Este ensaio científico pretende elucidar, mediante uma reflexão, os principais pontos levantados na LDS, considerando es- pecialmente o conceito de ecossistema de serviço, e avaliando/propondo a aplicação dos conceitos da LDS ao ramo de hotelaria. Uma das proposições da LDS aplicáveis às empresas hoteleiras diz respeito à cocriação de valor, em que hóspedes são tratados como cocriadores. A cocriação de valor resulta da integração de recursos de múltiplos atores em suas interações, tanto nas trocas diretas quanto indiretas. |
Abstract: | The Service-Dominant logic (S-D logic) has gained importance in Marketing Science for offering an alternative perspective on the understanding of social and economic exchanges. For this, the study of economic systems is redirected from a materialistic focus to a post-materialistic one in which operant resources are essential, and service is exchanged for service. This scientific essay intends to elucidate, through pondering, the main issues raised by S-D logic, especially taking account the service ecosystem concept and evaluat- ing/proposing the application of the S-D logic concepts to hotels. One of the S-D logic’s propositions that can be applicable to hotels is the one concerning value co-creation - in which guests are treated as cocreators. Value co-creation results from resources integration from multiple actors in their interactions, both in direct and indirect ex-changes. |
Subject: | Marketing Indústria hoteleira |
language: | por |
metadata.dc.publisher.country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Minas Gerais |
Publisher Initials: | UFMG |
metadata.dc.publisher.department: | FCE - DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS ADMINISTRATIVAS |
Rights: | Acesso Aberto |
metadata.dc.identifier.doi: | 10.7784/rbtur.v12i2.1357 |
URI: | http://hdl.handle.net/1843/57296 |
Issue Date: | 2018 |
metadata.dc.url.externa: | https://www.scielo.br/j/rbtur/a/JNG9wfGm48Rb5N994ZHRKMH/?lang=pt&format=pdf |
metadata.dc.relation.ispartof: | RBTUR - Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
Appears in Collections: | Artigo de Periódico |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Da lógica ao lucro.pdf | 452.15 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.