Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/59512
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dc.creatorAna Carolina Nogueira Garciapt_BR
dc.creatorHeloisa de Souza Fonsecapt_BR
dc.creatorMariana Zogbi Jardimpt_BR
dc.creatorNayhanne Gomes Cordeiropt_BR
dc.creatorSimone Cardoso Pereira Lisboapt_BR
dc.creatorJanice Henriques da Silva Amaralpt_BR
dc.creatorBruna Vieira de Lima Costapt_BR
dc.date.accessioned2023-10-16T21:57:39Z-
dc.date.available2023-10-16T21:57:39Z-
dc.date.issued2022-12-08-
dc.citation.volume29pt_BR
dc.citation.issueE022022pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage9pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.20396/san.v29i00.8657904pt_BR
dc.identifier.issn2316-297Xpt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/59512-
dc.description.abstractThe objective was to identify the occurrence of household food insecurity among the workers of the Food Bank Network of the Metropolitan Region of Belo Horizonte, Brazil. The situation of food insecurity (FI) was evaluated through the Brazilian Scale of Food Insecurity. Socioeconomic variables, occupational position, life habits and health conditions were investigated. Performed Chi-Square or Fisher's exact tests for comparison of proportions. Participants were 61 workers with a median age of 38 years. The majority (54.0%) were male, with a high school education (68.9%) and had a per capita income lower than a minimum wage (52.5%). The situation of FI domiciliary was present in 34.4% of the workers and was higher among workers who had a per capita income higher than a minimum wage. Three out of ten workers in the Food Bank network were in an FI situation, with income being the predominant factor. It is suggested to join the Workers' Feeding Program, to carry out food and nutrition education actions with workers, along with actions to strengthen healthy food supply strategies in the territories where they live and work.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo do trabalho foi identificar a ocorrência de insegurança alimentar domiciliar entre os trabalhadores da Rede de Banco de Alimentos da Região Metropolitana de Belo Horizonte, Brasil. A situação de insegurança alimentar (IA) foi avaliada por meio da Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram investigadas variáveis socioeconômicas, cargo ocupacional, hábitos de vida e de condições de saúde. Realizados testes Qui-Quadrado ou Exato de Fisher para comparação das proporções. Participaram 61 trabalhadores com mediana de idade de 38 anos. A maioria (54,0%) era do sexo masculino, com ensino médio completo (68,9%) e renda per capita menor que um salário-mínimo (52,5%). A situação de IA domiciliar esteve presente em 34,4% dos trabalhadores e foi maior entre os trabalhadores com renda per capita maior que um salário-mínimo. Três em cada dez trabalhadores da rede de banco de alimentos encontravam-se em situação de IA, sendo a renda o fator preponderante. Sugere-se a adesão ao Programa de Alimentação dos Trabalhadores, execução de ações de educação alimentar e nutricional com os trabalhadores, somada as ações de fortalecimento de estratégias de abastecimento de alimentos saudáveis nos territórios onde vivem e trabalham.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentICB - DEPARTAMENTO DE MORFOLOGIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofSegurança Alimentar e Nutricionalpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAbastecimento de alimentospt_BR
dc.subjectPolítica públicapt_BR
dc.subjectSaúde do trabalhadorpt_BR
dc.subjectSegurança alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subject.otherAbastecimento de alimentospt_BR
dc.subject.otherPolítica públicapt_BR
dc.subject.otherSaúde ocupacionalpt_BR
dc.subject.otherSegurança alimentarpt_BR
dc.titleCondição domiciliar de (in)segurança alimentar dos trabalhadores dos bancos de alimentospt_BR
dc.title.alternativeDomiciliary condition of (in)security food of the workers of the food bankpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8930-8869pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



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