Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/60260
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorAna Flavia Machadopt_BR
dc.creatorAlice Demattos Guimarãespt_BR
dc.creatorGabriel Vaz de Melopt_BR
dc.creatorLorena Ferrari Auarekpt_BR
dc.date.accessioned2023-10-30T18:45:25Z-
dc.date.available2023-10-30T18:45:25Z-
dc.date.issued2022-
dc.citation.volume12pt_BR
dc.citation.issue23pt_BR
dc.citation.spage277pt_BR
dc.citation.epage293pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.22409/pragmatizes.v12i23.54844pt_BR
dc.identifier.issn2237-1508pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/60260-
dc.description.abstractThis article seeks to situate the gastronomic scene of the four Brazilian cities that have the title by UNESCO (Florianópolis, Belém, Paraty and Belo Horizonte) and, mainly, describe the actions used to mitigate the effects of the pandemic on the activity. Through interviews with managers and entrepreneurs in the field, we sought to understand how the label’s strategic governance and its representation for the city is configured, especially as a point of articulation for certain sectors. The main results show that there is a very favorable perception from managers and entrepreneurs interviewed regarding the effects of the seal. However, the lack of indicators to monitor such benefits is one of the missing points in the strategic organization of the titlept_BR
dc.description.resumoEste artigo busca situar a cena gastronômica das quatro cidades brasileiras que levam o título na UNESCO (Florianópolis, Belém, Paraty e Belo Horizonte) e, sobretudo, descrever as ações utilizadas para mitigar os efeitos da pandemia sobre a atividade. Por meio de entrevistas com gestores e empreendedores da área, buscou-se entender como se configura a governança estratégica da chancela e sua representação para a cidade, especialmente enquanto ponto de articulação para certos setores. Os principais resultados evidenciam que há uma percepção de gestores e empreendedores entrevistados bem favorável a efeitos da titulação. Entretanto, a falta de indicadores para acompanhar tais benefícios é um dos pontos faltantes na organização estratégica do selopt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFCE - DEPARTAMENTO DE CIÊNCIAS ECONÔMICASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofPragmatizespt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCidade criativapt_BR
dc.subjectGastronomiapt_BR
dc.subjectPandemiapt_BR
dc.subjectBrasilpt_BR
dc.subject.otherGastronomiapt_BR
dc.subject.otherCOVID-19pt_BR
dc.titleCidades criativas brasileiras da gastronomia: histórico e vivência na pandemia da COVID-19pt_BR
dc.title.alternativeBrazilian creative cities of gastronomy: history and experience in the COVID-19 pandemicpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.uff.br/pragmatizes/article/view/54844/32737pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
54844-Texto do Artigo-194633-1-10-20220821.pdf684.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.