Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/61072
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Erick José de Paula Simão | pt_BR |
dc.creator | Flávia Maria Galizoni | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2023-11-17T17:26:34Z | - |
dc.date.available | 2023-11-17T17:26:34Z | - |
dc.date.issued | 2022-02-16 | - |
dc.citation.volume | 11 | pt_BR |
dc.citation.issue | 1 | pt_BR |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.5281/zenodo.7647277 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 2317-0611 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/61072 | - |
dc.description.abstract | The article analyzes water consumption by farming families in three rural communities in Turmalina, semi-arid region of Alto Jequitinhonha, identifying possible supply strategies and rearrangements for food production and self-consumption. Datawere collected through field surveys combined with semi-guidedinterviews. The results indicate that farming families, whose watersources were impacted by eucalyptus monoculture, seek to buildaccess to different waters, mainly through public policies, to guarantee human consumption. In addition, they reorganize theproduction system to prioritize the production of food for self-consumption, in the search for sovereignty and food security insituations of water crisis. | pt_BR |
dc.description.resumo | O artigo analisa o consumo de água por famílias de agricultores em três comunidades rurais de Turmalina, semiárido do Alto Jequitinhonha, identificando possíveis estratégias de abastecimento e rearranjos para a produção de alimento e autoconsumo. A obtenção dos dados ocorreu por meio de levantamentos de campo articulados com entrevistas semiorientadas. Os resultados indicam que famílias de agricultores, que tiveram seus mananciais impactados pela mononocultura de eucalipto, procuram construir acesso à diversas águas, principalmente por meio de políticas públicas, para garantir o consumo humano. Ademais, buscaram reorganizar sistemas de produção de forma a priorizar a produção de alimentos para o autoconsumo, na busca por soberania e segurança alimentar em situações de crise hídrica. | pt_BR |
dc.description.sponsorship | CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico | pt_BR |
dc.description.sponsorship | FAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais | pt_BR |
dc.description.sponsorship | Outra Agência | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Revista Espinhaço | - |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Água, produção de alimento, Jequitinhonha | pt_BR |
dc.subject.other | Abastecimento de água no campo | pt_BR |
dc.subject.other | Segurança alimentar | pt_BR |
dc.subject.other | Comunidades agrícolas | pt_BR |
dc.subject.other | Secas | pt_BR |
dc.title | Segurança hídrica e soberania alimentar em comunidades rurais do Alto Jequitinhonha | pt_BR |
dc.title.alternative | Water security and food sovereignty in rural communities in Alto Jequitinhonha | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.url.externa | https://revistas.ufvjm.edu.br/revista-espinhaco/article/view/215 | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigo de Evento |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Segurança hídrica e soberania alimentar em comunidades rurais do Alto Jequitinhonha.pdf | 942.04 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.