Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/61072
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorErick José de Paula Simãopt_BR
dc.creatorFlávia Maria Galizonipt_BR
dc.date.accessioned2023-11-17T17:26:34Z-
dc.date.available2023-11-17T17:26:34Z-
dc.date.issued2022-02-16-
dc.citation.volume11pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.5281/zenodo.7647277pt_BR
dc.identifier.issn2317-0611pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/61072-
dc.description.abstractThe article analyzes water consumption by farming families in three rural communities in Turmalina, semi-arid region of Alto Jequitinhonha, identifying possible supply strategies and rearrangements for food production and self-consumption. Datawere collected through field surveys combined with semi-guidedinterviews. The results indicate that farming families, whose watersources were impacted by eucalyptus monoculture, seek to buildaccess to different waters, mainly through public policies, to guarantee human consumption. In addition, they reorganize theproduction system to prioritize the production of food for self-consumption, in the search for sovereignty and food security insituations of water crisis.pt_BR
dc.description.resumoO artigo analisa o consumo de água por famílias de agricultores em três comunidades rurais de Turmalina, semiárido do Alto Jequitinhonha, identificando possíveis estratégias de abastecimento e rearranjos para a produção de alimento e autoconsumo. A obtenção dos dados ocorreu por meio de levantamentos de campo articulados com entrevistas semiorientadas. Os resultados indicam que famílias de agricultores, que tiveram seus mananciais impactados pela mononocultura de eucalipto, procuram construir acesso à diversas águas, principalmente por meio de políticas públicas, para garantir o consumo humano. Ademais, buscaram reorganizar sistemas de produção de forma a priorizar a produção de alimentos para o autoconsumo, na busca por soberania e segurança alimentar em situações de crise hídrica.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Espinhaço-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectÁgua, produção de alimento, Jequitinhonhapt_BR
dc.subject.otherAbastecimento de água no campopt_BR
dc.subject.otherSegurança alimentarpt_BR
dc.subject.otherComunidades agrícolaspt_BR
dc.subject.otherSecaspt_BR
dc.titleSegurança hídrica e soberania alimentar em comunidades rurais do Alto Jequitinhonhapt_BR
dc.title.alternativeWater security and food sovereignty in rural communities in Alto Jequitinhonhapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://revistas.ufvjm.edu.br/revista-espinhaco/article/view/215pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Evento

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Segurança hídrica e soberania alimentar em comunidades rurais do Alto Jequitinhonha.pdf942.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.