Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/61654
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dc.creatorAlan Figueiredo de Oliveirapt_BR
dc.creatorMatheus Anchieta Ramirezpt_BR
dc.creatorMárcio Fernandes do Amaralpt_BR
dc.creatorAgatha Bacelar Rabelopt_BR
dc.creatorTainá Silva Brandão Lopespt_BR
dc.creatorZelia Ines Portela Lobatopt_BR
dc.date.accessioned2023-12-01T21:10:52Z-
dc.date.available2023-12-01T21:10:52Z-
dc.date.issued2020-
dc.citation.volume9pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.36363/rever.v9i2.8240pt_BR
dc.identifier.issn2359-5116pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/61654-
dc.description.abstractThe work was carried out based on the demands of the community in partnership with the Veterinary School of UFMG. Initially, a mini-course of fish farming and meetings was held to seek protagonism for producers in decision-making. Aquaculture production was carried between 2015 and 2017. There were 17 visits, 13 meetings, 2 training courses, 6 practical classes and 1 exchange event between communities. There were 1,550 kg of tilapia at the average sale price of R$ 8,73. The collection was converted into inputs for the adhesion of four new families to the project. The results demonstrate the efficiency of the University Extension for learning in Aquaculture, strengthening family farming and the income aggregation for the producer from small investments and practices of collective social mobilization.pt_BR
dc.description.resumoO trabalho foi realizado a partir das demandas da comunidade em parceria com a Escola de Veterinária da UFMG. Inicialmente foi realizado minicurso de piscicultura e reuniões comunitárias onde se buscou dar protagonismo aos produtores nas tomadas de decisão. A produção aquícola ocorreu entre 2015 a 2017. Foram realizadas 17 visitas técnicas, 13 reuniões, 2 cursos de capacitação, 6 aulas práticas e 1 evento de intercâmbio entre comunidades. Foram produzidos 1.550 kg de tilápia ao preço médio de venda de R$8,73. A arrecadação foi convertida em insumos para adesão de quatro novas famílias ao projeto. Os resultados demonstram a eficiência da Extensão Universitária para o aprendizado no curso de graduação em Aquacultura, fortalecimento da Agricultura familiar e a diversificação da renda para agricultores familiares a partir de pequenos investimentos e associados a práticas de mobilização social.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentVETER - ESCOLA DE VETERINARIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista de extensão e estudos ruraispt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgricultura familiarpt_BR
dc.subjectPisciculturapt_BR
dc.subjectProdutividadept_BR
dc.subjectSetor agráriopt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiarpt_BR
dc.subject.otherPeixe - criaçãopt_BR
dc.subject.otherEconomia agrícolapt_BR
dc.titleExtensão em aquacultura: o exemplo da produção de peixe no assentamento de reforma agrária 26 de outubropt_BR
dc.title.alternativeExtension in aquaculture: the exampleoffishproduction in agrarianreformsettlement October 26pt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.ufv.br/rever/article/view/8240pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1928-6753pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6866-8275pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9399-3691pt_BR
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