Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/62657
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dc.creatorCaroline Otoni da Silvapt_BR
dc.creatorPatrícia Pinheiro de Freitaspt_BR
dc.creatorLuana Caroline dos Santospt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.date.accessioned2024-01-11T22:07:38Z-
dc.date.available2024-01-11T22:07:38Z-
dc.date.issued2020-11-21-
dc.citation.volume25pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.12820/rbafs.25e0137pt_BR
dc.identifier.issn2317-1634pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/62657-
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the association between food consumption in users of the Academia da Saúde Program and reported nutritional orientation. This is a cross-sectional study, using data from the community trial baseline developed in a representative sample of the Academia da Saúde Program in the city of Belo Horizonte, Minas Gerais. Individuals aged 20 years or older, frequent in the service (n = 3.331) were investigated. Information about health, reported nutritional orientation, food consumption, from the average of two 24-hour recalls and measured weight and height were also investigated. For the analysis, food consumption was classified according to NOVA (unprocessed or minimally processed, processed culinary ingredients, processed food and ultra-processed food) and estimated the total calories and energy percentage. The majority of participants were women (88.5%), with up to 9 years of schooling (63.8%), had hypertension (53,4%) and overweight (62.7%). Previous reception of nutritional orientation was reported by 59.6% of respondents. The greatest caloric contribution corresponded to the consumption of unprocessed or minimally processed foods (56,6%), followed by ultra processed foods (27,7%). Only for processed culinary ingredients there was lower consumption upon reported nutritional orientation (5.2%, 95%CI: 4.9; 5.5 vs. 4.5%, 95%CI: 4.3; 4.7; p < 0.01). The consumption of ultra-processed foods was high, however, the receipt of nutritional orientation was associated only with the lower consumption of processed culinary ingredients, denoting the need to expand counseling actions. It is therefore expected this study to contribute to broadening the practice of promoting adequate and healthy nutrition under the Academia da Saúde Program.pt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se investigar o consumo alimentar dos participantes do Programa Academia da Saúde, segundo a classificação NOVA, e sua relação com o relato de recebimento de orientação nutricional. Realizou-se estudo transversal utilizando dados da linha de base de ensaio comunitário desenvolvido em amostra representativa do PAS de Belo Horizonte, Minas Gerais. Foram entrevistados usuários com 20 anos ou mais (n = 3.331) frequentes no serviço. Investigaram-se dados sociodemográficos; de saúde; consumo alimentar, obtido pela média de dois Recordatórios Alimentares de 24 Horas; e antropometria. O recebimento de orientação nutricional foi autorrelatado. O consumo de alimentos foi classificado segundo a NOVA (alimentos in natura/minimamente processados; ingredientes culinários processados; processados e ultraprocessados) e estimado em calorias totais e percentual de energia. A maioria dos participantes era de mulheres (88,5%), com até 9 anos de estudo (63,8%), e com hipertensão arterial (53,4%) e excesso de peso (62,7%). O recebimento de orientação nutricional prévia foi relatado por 59,6% dos respondentes. A maior contribuição energética da dieta derivou dos alimentos in natura/minimamente processados (56,6%), seguidos dos ultraprocessados (27,7%). Verificou-se menor percentual de energia oriunda dos ingredientes culinários entre aqueles que relataram recebimento de orientação nutricional (5,2%; IC95%: 4,9-5,5 vs. 4,5%; IC95%: 4,3-4.7; p < 0,01), sem diferenças significativas para os demais grupos alimentares. Foi elevado o consumo de alimentos ultraprocessados, entretanto, o recebimento de orientação nutricional foi associado apenas ao menor consumo de ingredientes culinários, denotando a necessidade de expandir as ações de aconselhamento. Espera-se assim, contribuir para ampliar a prática de promoção da alimentação adequada e saudável no âmbito do Programa Academia da Saúde.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Atividade Física & Saúde-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEducação alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subjectAtenção primária à saúdept_BR
dc.subjectPromoção da saúdept_BR
dc.subject.otherEducação alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subject.otherIngestão de alimentospt_BR
dc.subject.otherAtenção primária à saúdept_BR
dc.subject.otherPromoção da saúde alimentar e nutricionalpt_BR
dc.titleConsumo alimentar segundo o recebimento de orientação nutricional em participantes do Programa Academia da Saúdept_BR
dc.title.alternativeFood consumption according to the receipt of nutritional orientation in users of the Programa Academia da Saúdept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rbafs.emnuvens.com.br/RBAFS/article/view/14309pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6453-8609pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9355-3066pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9836-3704pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9782-2606pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



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