Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/62758
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorLorena Neiva de Oliveirapt_BR
dc.creatorPatrícia Pinheiro de Freitaspt_BR
dc.creatorMariana Souza Lopespt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.date.accessioned2024-01-12T22:53:10Z-
dc.date.available2024-01-12T22:53:10Z-
dc.date.issued2021-07-01-
dc.citation.volume26pt_BR
dc.identifier.doihttps://orcid.org/0000-0001-9782-2606pt_BR
dc.identifier.issn2317-1634pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/62758-
dc.description.abstractThis study aims to evaluate the prevalence of health behaviors of Brazilians according to their participation in public programs to encourage the practice of physical activity. For this, data of National Health Survey 2013 was used, who interviewed 60,202 adults and elderly and investigated protective health behaviors (consumption of beans, fish, meat without excess fat, fruits and vegetables; and physical activity) and risk (consumption of soda, sweets and alcohol; meal replacement; smoking and watching television). About 10% of Brazilians participated in these Programs and had healthier behaviors (higher prevalence of physical activity and fish consumption; and lower intake of sweets and smoking), when compared to the others, with differences between the country’s macro-regions. This way, the expansion of these Programs and diversification of their activities can be an important health promotion strategy in the country.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste estudo foi avaliar as prevalências de comportamentos de saúde de brasileiros segundo a participação em programas públicos de estímulo à prática de atividade física. Para isso, foram utilizados dados da Pesquisa Nacional da Saúde 2013, que entrevistou 60.202 adultos e idosos e investigou comportamentos de saúde protetores (consumo de feijão, peixe, carne sem excesso de gordura, frutas e hortaliças; e prática de atividade física) e de risco (consumo de refrigerante, doces e álcool; substituição de refeições; tabagismo e assistir televisão). Foram calculadas as prevalências e intervalos de confiança (95%). Cerca de 10% dos entrevistados participavam destes programas e possuíam comportamentos mais saudáveis (maiores prevalências de prática de atividade física e consumo de peixe; e menor ingestão de doces e tabagismo), quando comparados aos demais, com diferenças entre as macrorregiões do país. Desta forma, a expansão destes programas e a diversificação de suas atividades podem constituir importante estratégia de promoção da saúde no país.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Atividade Física & Saúde-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEstilo de vidapt_BR
dc.subjectHábitos alimentarespt_BR
dc.subjectExercício físicopt_BR
dc.subjectInquéritos epidemiológicospt_BR
dc.subjectInquéritos nutricionaispt_BR
dc.subject.otherEstilo de vidapt_BR
dc.subject.otherComportamento alimentarpt_BR
dc.subject.otherExercício físicopt_BR
dc.subject.otherInquéritos epidemiológicospt_BR
dc.subject.otherInquéritos nutricionaispt_BR
dc.titleParticipação em programas públicos para prática de atividade física e comportamentos de saúdept_BR
dc.title.alternativeParticipation in public physical activity programs and health behaviorspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rbafs.emnuvens.com.br/RBAFS/article/view/14544pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1245-9586pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9355-3066pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3128-7959pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9782-2606pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.