Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/63088
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dc.creatorAnn Kristine Jansenpt_BR
dc.creatorGiselle Geane Gonçalves Rosapt_BR
dc.creatorJosé Divino Lopes Filhopt_BR
dc.creatorMaria Isabel Coelho da Cruzpt_BR
dc.creatorEdgar Nunes de Moraespt_BR
dc.creatorRodrigo Ribeiro Dos Santospt_BR
dc.date.accessioned2024-01-18T21:31:05Z-
dc.date.available2024-01-18T21:31:05Z-
dc.date.issued2020-
dc.citation.volume24pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage13pt_BR
dc.identifier.doi10.1590/1981-22562020023.200194pt_BR
dc.identifier.issn19812256pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/63088-
dc.description.abstractObjectives: To identify the dietary pattern of non-frail very old people and to evaluate the association of this pattern with body composition, strength, and gait speed. Methods:Cross-sectional study with a sample of 96 old people aged 80 or over, non-frail. Food consumption was analyzed using three non-consecutive food records. Muscle mass was assessed using arm muscular area. Muscle strength was measured by grip strength. Cluster analysis was used to distinguish dietary patterns. Bivariate analysis and multivariate Poisson Regression were performed, exploring the relationship between dietary patterns and specific independent variables. Results: Two dietary patterns were identified, labeled healthy and traditional. The prevalence of underweight among the old people of the traditional pattern was 10% (95%CI 1.01-1.20) higher than among the old people of the healthy pattern and this prevalence was practically maintained (PR 1.09; 95%CI 1.00-1.18) in the model adjusted by functionality. Regarding the classification of the arm muscular area, the old people of the traditional pattern presented 15% (95%CI 1.00-1.32) more prevalence of low muscle mass, when compared with the old people of the healthy pattern. This prevalence in the functionality-adjusted model was no longer statistically significant. No association was found between dietary pattern and strength and gait speed. Conclusions: The findings showed that old people who adhere to healthy dietary patterns have a lower risk of underweight and that low muscle mass is probably more associated with functionality than with dietary patternspt_BR
dc.description.resumoObjetivos: Identificar o padrão alimentar de idosos longevos não frágeis e avaliar a associação desse padrão a composição corporal, força muscular e teste de velocidade de marcha. Métodos: Estudo transversal com uma amostra de 96 idosos com idade ≥80 anos, não frágeis. O consumo alimentar foi analisado por meio de três registros alimentares não consecutivos e a massa muscular por meio da área muscular do braço. A força muscular foi medida por dinamometria. A análise de Cluster foi utilizada para distinguir os padrões alimentares. Realizou-se a análise bivariada e a Regressão de Poisson multivariado, explorando a relação dos padrões alimentares com as variáveis independentes específicas. Resultados: Foram identificados dois padrões alimentares, rotulados de padrão saudável e padrão tradicional. A prevalência de baixo peso nos idosos do padrão tradicional foi 10% (IC95% 1,01-1,20) maior do que nos idosos do padrão saudável e está prevalência praticamente manteve-se (RP 1,09; IC 1,00-1,18) no modelo ajustado por funcionalidade. Quanto a classificação da área muscular do braço os idosos do padrão tradicional apresentaram 15% (IC95% 1,00-1,32) maior prevalência de baixa massa muscular, quando comparada com os idosos do padrão saudável. Essa prevalência no modelo ajustado por funcionalidade, deixou de ser estatisticamente significativa. Não foi encontrada associação do padrão alimentar com força muscular e teste de velocidade de marcha. Conclusões: Os achados demonstraram que os idosos adeptos ao padrão alimentar saudável tem menor risco de baixo peso e que a baixa massa muscular está provavelmente mais associada a funcionalidade do que ao padrão alimentarpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE CLÍNICA MÉDICApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Geriatria e Gerontologia-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectComportamento alimentarpt_BR
dc.subjectNutrição do idosopt_BR
dc.subjectEnvelhecimento saudávelpt_BR
dc.subjectComposição corporalpt_BR
dc.subject.otherComportamento Alimentarpt_BR
dc.subject.otherEnvelhecimento Saudávelpt_BR
dc.subject.otherNutrição do Idosopt_BR
dc.subject.otherComposição Corporalpt_BR
dc.titlePadrão alimentar de idosos longevos não frágeis e sua relação com baixo peso, massa, força muscular e teste de velocidade de marchapt_BR
dc.title.alternativeDietary pattern of non-frail very old people and relationship with underweight, muscle mass and strength and gait speed testpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/rbgg/a/vQHM9qrN9qK3n8kSwczmtMk/?format=pdfpt_BR
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