Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65519
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dc.creatorClesiane Honorato Machadopt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.creatorLuana Caroline Dos Santospt_BR
dc.date.accessioned2024-03-08T17:55:17Z-
dc.date.available2024-03-08T17:55:17Z-
dc.date.issued2017-
dc.citation.volume22pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage417pt_BR
dc.citation.epage426pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1413-81232017222.21492015pt_BR
dc.identifier.issn1413-8123pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65519-
dc.description.abstractThe assessment of dietary intake is important in nutrition science, however the methods used for this purpose may lead to misreporting, thereby skewing the results associated with diet. This study aims to assess the prevalence of misreporting of dietary intake and associated factors. This is a cross-sectional study with users of nine Health Promotion Services – called ‘City fitness facilities’ – in Belo Horizonte in the State of Minas Gerais. Sociodemographic and economic data were collected together with information on health history and perceptions, dietary habits and nutritional status. The assessment of energy intake was performed using 24-hour dietary recalls and misreporting of energy intake was determined using the McCrory method. Of the 487 users assessed, 82.3% were female and 50.5% were elderly. The prevalence of underreporting was 11,9%, being more prevalent among participants with dyslipidemia and very high waist circumference and was less prevalent among adults, people satisfied with their body weight and those with appropriate meal frequency. Overreporting was found in only 0.8% of the sample. Underreporting was identified as being a problem in this population, thus calling for strategies for improving dietary reporting accuracy.pt_BR
dc.description.resumoA avaliação da ingestão alimentar é importante na ciência da nutrição, no entanto, os métodos utilizados para tal fim podem levar à notificação imprecisa comprometendo os resultados associados à dieta. Assim, este estudo teve como objetivo avaliar a prevalência de notificação imprecisa da ingestão energética e seus fatores associados. Trata-se de um estudo transversal com usuários de nove academias da cidade de Belo Horizonte, Minas Gerais. Coletou-se dados sociodemográficos e econômicos, história e percepção de saúde, hábitos alimentares e estado nutricional. A avaliação da ingestão energética deu-se por Recordatórios Alimentares de 24 horas e a notificação imprecisa pela metodologia de McCrory. Avaliaram-se 487 usuários, 82,3% do sexo feminino e 50,5% idosos. A prevalência de subnotificação do consumo alimentar foi de 11,9%, sendo mais prevalente entre os participantes com dislipidemias e circunferência da cintura muito elevada, e menos prevalente entre os adultos, os satisfeitos com o peso corporal e com fracionamento da dieta igual ou superior a cinco refeições diárias. A supernotificação foi encontrada em 0,8% da amostra. Identificou-se a subnotificação como um problema nessa população, demandando estratégias para o aprimoramento da notificação dietética.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentENFERMAGEM - ESCOLA DE ENFERMAGEMpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCiência & Saúde Coletivapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectIngestão de energiapt_BR
dc.subjectInqueritos sobre dietaspt_BR
dc.subjectAtenção Primária à Saúdept_BR
dc.subject.otherSaúde Coletivapt_BR
dc.subject.otherAtenção Primária à Saúdept_BR
dc.subject.otherNutriçãopt_BR
dc.titleNotificação imprecisa da ingestão energética entre usuários de Serviços de Promoção à Saúdept_BR
dc.title.alternativeMisreporting of energy intake among users of Health Promotion Servicespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/csc/a/9NBPpmGrSdNxstNgHjvWPgp/?lang=ptpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9836-3704pt_BR
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