Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65531
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorLaura Rangel Drummond Demenezespt_BR
dc.creatorMariana Souza Lopespt_BR
dc.creatorAline Elizabeth da Silva Mirandapt_BR
dc.creatorMárcia Christina Caetano Romanopt_BR
dc.creatorLuana Caroline Dos Santospt_BR
dc.date.accessioned2024-03-08T17:59:34Z-
dc.date.available2024-03-08T17:59:34Z-
dc.date.issued2021-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue15pt_BR
dc.citation.spagee67101522742pt_BR
dc.citation.epage9pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33448/rsd-v10i15.22742pt_BR
dc.identifier.issn2525-3409pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65531-
dc.description.abstractObjective: To verify the relative validity of 24-hour Dietary Recall (R24h) as an assessment tool of schoolchildren´s food intake. Methods: A cross-sectional study of 41 students of a big Brazilian urban center, with a mean age of 0.25–8.35 years and 22% had excess weight. The R24h was applied a day after direct observation of intake (reference method). Weight and height were measured and the participants were categorized according to nutritional status (excess weight or not). The median energy, macronutrients (carbohydrate, protein and lipid) and micronutrients intake (iron, calcium and vitamin A) was compared. The Mann-Whitney test was conducted. Also, Spearman and kappa correlation coefficients were calculated. Results: Median energy and nutrient intake irrespective of nutritional status was similar according to the test and reference methods. Higher correlations were found for protein (r= 0.87) and iron (r = 0.71) but the values were more accentuated among students with excess weight. Kappa coefficient was low for vitamin A, moderate for carbohydrate and lipid, good for iron and protein, and very good for energy. Conclusions: R24h is a valid method for the assessment of food intake among schoolchildren. It is a potential practical and economical food assessment method, which can find application in epidemiological studies focused on food intake in early life.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: Verificar a validade relativa do Recordatório Alimentar de 24 horas (R24h) como instrumento de avaliação do consumo alimentar de escolares. Métodos: Estudo transversal com 41 estudantes de um grande centro urbano brasileiro, com média de idade de 0,25 a 8,35 anos e 22% com excesso de peso. O R24h foi aplicado um dia após a observação direta da ingestão (método de referência). Peso e altura foram medidos e os participantes categorizados de acordo com o estado nutricional (excesso de peso ou não). Comparou-se a mediana da ingestão de energia, macronutrientes (carboidratos, proteínas e lipídios) e micronutrientes (ferro, cálcio e vitamina A). O teste de Mann Whitney foi realizado. Além disso, foram calculados os coeficientes de correlação de Spearman e kappa. Resultados: A mediana da ingestão de energia e nutrientes, independentemente do estado nutricional, foi semelhante de acordo com os métodos de teste e referência. Correlações mais altas foram encontradas para proteína (r = 0,87) e ferro (r = 0,71), mas os valores foram mais acentuados entre os alunos com excesso de peso. O coeficiente Kappa foi baixo para vitamina A, moderado para carboidratos e lipídios, bom para ferro e proteína e muito bom para energia. Conclusões: o R24h é um método válido para avaliação do consumo alimentar de escolares. É um método potencialmente prático e econômico de avaliação de alimentos, que pode encontrar aplicação em estudos epidemiológicos voltados para a ingestão de alimentos na infância.pt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageengpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentENFERMAGEM - ESCOLA DE ENFERMAGEMpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectConsumo alimentarpt_BR
dc.subjectEstudos de validaçãopt_BR
dc.subjectIngestão alimentarpt_BR
dc.subjectAlimentação Escolarpt_BR
dc.subjectEstudantespt_BR
dc.subject.otherAlimentospt_BR
dc.subject.otherAlimentação Escolarpt_BR
dc.subject.otherEstudantespt_BR
dc.subject.otherIngestão de Alimentospt_BR
dc.titleDietary assessment of schoolchildren: is food record a valid method?pt_BR
dc.title.alternativeAvaliação do consumo alimentar de escolares: o recordatório é um método válido?pt_BR
dc.title.alternativeEvaluación dietética de los niños escolares: ¿es el registro de alimentos un método válido?pt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/22742pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8422-9747pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4624-6589pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9826-1409pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1819-4689pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9836-3704pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dietary assessment of schoolchildren_ is food record a valid method_.pdf180.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.