Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65677
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorMarlene Azevedo Magalhães Monteiropt_BR
dc.creatorIsabela Santana Orfanópt_BR
dc.creatorRayssa Isabela Vidal de Castropt_BR
dc.date.accessioned2024-03-11T21:09:41Z-
dc.date.available2024-03-11T21:09:41Z-
dc.date.issued2021-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33448/rsd-v10i3.13212pt_BR
dc.identifier.issn2525-3409pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65677-
dc.description.abstractIntroduction: Psychosocial aspects of work are sources of occupational stress, with impacts on mental health. There are few studies relating Common Mental Disorders (CMD) in restaurant workers. Objective: to analyze the presence and factors associated with Common Mental Disorders (CMD) in restaurant workers in Belo Horizonte, MG. Methodology: A cross-sectional, descriptive study was carried out, with a sample of 87 individuals who represented 72.5% of the workers distributed in four university restaurants. Results: Among the restaurant workers interviewed, 10.3% (n = 9) presented current Common Mental Disorders (CMD). A significant correlation was found between the presence of Common Mental Disorders (CMD), with gender, psychological and psychiatric monitoring, and with no significant correlation with the other variables studied (obesity, function, working hours). Conclusion: The results of this study indicate that the prevalence of Common Mental Disorders (CMD) among restaurant workers is a reality and that it requires intervention to promote a better quality of life for these individuals.pt_BR
dc.description.resumoIntrodução: Os aspectos psicossociais do trabalho são fontes de estresse ocupacional, com impactos na saúde mental. Há poucos estudos relacionando Transtornos Mentais Comuns (TMC) em trabalhadores de restaurantes. Objetivo: analisar a presença e os fatores associados aos Transtornos Mentais Comuns (TMC) em trabalhadores de restaurantes de Belo Horizonte, MG. Metodologia: Foi realizado um estudo transversal, descritivo, com amostra de 87 indivíduos que representou 72,5% dos trabalhadores distribuídos em quatro restaurantes universitários. Resultados: Entre os trabalhadores dos restaurantes entrevistados, 10,3% (n=9) apresentaram quadro atual de Transtornos Mentais Comuns (TMC). Foi encontrada associação significativa entre presença de Transtornos Mentais Comuns (TMC) com gênero, acompanhamento psicológico e psiquiátrico, e sem correlação significativa com as demais variáveis estudadas (obesidade, função, jornada de trabalho). Conclusão: Os resultados deste estudo indicam que a prevalência de Transtornos Mentais Comuns (TMC) entre os trabalhadores de restaurantes é uma realidade e que necessita de intervenção para promover melhor qualidade de vida a esses indivíduos.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofResearch, society and developmentpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectRestaurantespt_BR
dc.subjectTranstornos mentais comunspt_BR
dc.subjectSaúde do trabalhadorpt_BR
dc.subjectCondições de trabalhopt_BR
dc.subject.otherRestaurantespt_BR
dc.subject.otherTranstornos mentaispt_BR
dc.subject.otherSaúde ocupacionalpt_BR
dc.subject.otherCondições de trabalhopt_BR
dc.titlePrevalência de transtornos mentais comuns em trabalhadores de restaurantespt_BR
dc.title.alternativePrevalence of common mental disorders in restaurant workerspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/13212pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7539-4089pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8484-0853pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7511-6313pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prevalência de transtornos mentais comuns em trabalhadores de restaurantes.pdf181.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.