Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65779
Type: Artigo de Periódico
Title: Baseline and estimated trends of sodium availability and food sources in the costa rican population during 2004–2005 and 2012–2013
Other Titles: Tendências de base e estimadas da disponibilidade de sódio e fontes de alimentos na população costa-riquenha durante 2004–2005 e 2012–2013
Authors: Adriana Blanco-Metzler
Rafael Moreira Claro
Katrina Heredia-Blonval
Ivannia Caravaca Rodríguez
María Montero-Campos
Branka Legetic
Mary L'Abbe
Abstract: In 2012, Costa Rica launched a program to reduce salt and sodium consumption to prevent cardiovascular disease and associated risk factors, but little was known about the level of sodium consumption or its sources. Our aim was to estimate the magnitude and time trends of sodium consumption (based on food and beverage acquisitions) in Costa Rica. Data from the National Household Income and Expenditure Surveys carried out in 2004–2005 (n = 4231) and 2012–2013 (n = 5705) were used. Records of food purchases for household consumption were converted into sodium and energy using food composition tables. Mean sodium availability (per person/per day and adjusted for a 2000-kcal energy intake) and the contribution of food groups to this availability were estimated for each year. Sodium availability increased in the period from 3.9 to 4.6 g/person/day (p < 0.001). The income level was inversely related to sodium availability. The main sources of sodium in the diet were domestic salt (60%) in addition to processed foods and condiments (with added sodium) (27.4%). Dietary sources of sodium varied within surveys (p < 0.05). Sodium available for consumption in Costa Rican households largely exceeds the World Health Organization-recommended intake levels (<2 g sodium/person/day). These results are essential for the design and implementation of effective policies and interventions.
Abstract: Em 2012, a Costa Rica lançou um programa para reduzir o consumo de sal e sódio para prevenir doenças cardiovasculares e factores de risco associados, mas pouco se sabia sobre o nível de consumo de sódio ou as suas fontes. Nosso objetivo foi estimar a magnitude e as tendências temporais do consumo de sódio (com base nas aquisições de alimentos e bebidas) na Costa Rica. Foram utilizados dados dos Inquéritos Nacionais sobre Rendimentos e Despesas dos Agregados Familiares realizados em 2004–2005 (n = 4.231) e 2012–2013 (n = 5.705). Os registros de compras de alimentos para consumo familiar foram convertidos em sódio e energia por meio de tabelas de composição de alimentos. A disponibilidade média de sódio (por pessoa/dia e ajustada para uma ingestão energética de 2.000 kcal) e a contribuição dos grupos de alimentos para essa disponibilidade foram estimadas para cada ano. A disponibilidade de sódio aumentou no período de 3,9 para 4,6 g/pessoa/dia (p < 0,001). O nível de renda esteve inversamente relacionado à disponibilidade de sódio. As principais fontes de sódio na dieta foram o sal doméstico (60%) além de alimentos processados ​​e condimentos (com adição de sódio) (27,4%). As fontes alimentares de sódio variaram nas pesquisas (p < 0,05). O sódio disponível para consumo nos agregados familiares da Costa Rica excede largamente os níveis de ingestão recomendados pela Organização Mundial de Saúde (<2 g de sódio/pessoa/dia). Estes resultados são essenciais para a concepção e implementação de políticas e intervenções eficazes.
Subject: Sais
Sódio na dieta
Modelos de assistência à saúde
Política de saúde - Costa Rica
Ingestão de alimentos
Fatores socioeconômicos - Costa Rica
América Latina
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃO
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.3390/nu9091020
URI: http://hdl.handle.net/1843/65779
Issue Date: 2017
metadata.dc.url.externa: https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/1020
metadata.dc.relation.ispartof: Nutrients
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