Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65936
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dc.creatorAngélica Cotta Lobo Leite Carneiropt_BR
dc.creatorLarissa Loures Mendespt_BR
dc.creatorMaria Flávia Gazzinelli Bethonypt_BR
dc.date.accessioned2024-03-15T19:40:41Z-
dc.date.available2024-03-15T19:40:41Z-
dc.date.issued2018-06-05-
dc.citation.volume8pt_BR
dc.citation.issue2629pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage10pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.19175/recom.v8i0.2629pt_BR
dc.identifier.issn2236-6091pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65936-
dc.description.abstractTo evaluate the curriculum of the undergraduate nutrition course from the perspective of graduates. Data collection took place through an electronicquestionnaire covering general aspects of the curriculum, nutrition training, curricular structure and skills and competences developed. The results were analyzed by frequency distribution and supported on educational references. More than 90.0% of the participants presented a positive perspective of the critical training, in the view of the graduates’ profile, and relevant to act as nutritionists, researchers and health educators. The main skills and competences described in the pedagogical project were successfully developed with the exception of knowledge on food, including its production, and management of food and nutrition units. A negative view predominated regarding the workload of semester courses and coherence between basic and vocationalcourses. The evaluated curriculum has led to the training of critical, reflective professionals who are prepared to meet the demands stipulated by the Unified Health System; however, there were some weaknesses that indicate the need for actions to improve the effectiveness of the principles of interdisciplinarity and curricular flexibility, and to promote the development of certain specific skills and competences of the nutritionists and toreview the curricular program.pt_BR
dc.description.resumoAvaliar o currículo do curso de graduação em nutrição a partir da perspectiva do egresso. Coleta de dados, por meio de questionário eletrônico, que abrangeu aspectos gerais do currículo, formação em nutrição, estrutura curricular e habilidades e competências desenvolvidas. Os resultados foram analisados por distribuição de frequência e com base em referenciais da área da educação. Mais de 90,0% dos participantes apresentaram uma visão positiva com relação à formação crítica com vistas ao perfil do egresso e relevante para atuar como nutricionista, pesquisador e educador em saúde. As principais habilidades e competências descritas no projeto pedagógico foram desenvolvidas, com exceção do conhecimento do alimento desde a sua produção e da administração de unidades de alimentação e nutrição. Foi predominante a visão negativa em relação à carga horária das disciplinas e à coerência entre as disciplinas básicas e profissionalizantes. O currículo avaliado tem conduzido à formação de profissionais críticos, reflexivos e preparados para atender às demandas exigidas pelo Sistema Único de Saúde, entretanto, apresenta algumas fragilidades que indicam a necessidade de ações que aprimorem a efetivação dos princípios de interdisciplinaridade e flexibilização curricular e que promovam o desenvolvimento de certas habilidades e competências específicas do nutricionista e a revisão da matriz curricular.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista de Enfermagem do Centro-Oeste Mineiropt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAvaliaçãopt_BR
dc.subjectCurrículopt_BR
dc.subjectCiência da Nutriçãopt_BR
dc.subjectAvaliação Educacionalpt_BR
dc.subjectEducação Superiorpt_BR
dc.subject.otherCiências da Nutriçãopt_BR
dc.subject.otherCurrículopt_BR
dc.subject.otherAvaliação Educacionalpt_BR
dc.subject.otherInstituições Acadêmicaspt_BR
dc.titleAvaliação curricular: a perspectiva de egressos de um curso de nutriçãopt_BR
dc.title.alternativeCurricular evaluation: the perspective of graduates of a nutrition coursept_BR
dc.title.alternativeEvaluación curricular: la perspectiva de egresos de un curso de nutriciónpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttp://www.seer.ufsj.edu.br/recom/article/view/2629pt_BR
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