Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66002
Type: Artigo de Periódico
Title: Food marketing in supermarket circulars in Brazil: an obstacle to healthy eating
Other Titles: Marketing de alimentos em circulares de supermercados no Brasil: um obstáculo à alimentação saudável
Authors: Clarisse Mendes
Luíza Miranda
Rafael Moreira Claro
Paula Horta
Abstract: The study aims to characterize the foods advertised in supermarket circulars in Belo Horizonte, Brazil, as well as to analyze the price and discounts applied to the products. Supermarket circulars were obtained from five supermarket chains during 2018. Foods were classified according to the NOVA classification system and the Pan-American Health Organization (PAHO) nutritional profile model. Advertised prices, with and without discount, were recorded. Ultra-processed foods responded for 66.9% of ads, followed by fresh or minimally processed foods with 19.9%, processed foods with 9.5%, and processed culinary ingredients with 3.7%. Only 3.5% of the products did not exceed any critical nutrients of the PAHO model. Processed foods had a higher cost (R$3.27/100g) in relation to other food categories. Products excessive in trans-fat and sodium were statistically significant cheaper when compared to those that did not present inadequacy of these nutrients. The reverse was verified for foods excessive in saturated fat, in total fat and in added sugars. Processed culinary ingredients were more frequent on sale (27.7%), while processed foods were the least advertised with discount (15.9%). Products that were adequate in saturated fat, trans fat, total fat and added sugar were statistically significant more announced with discount. Processed culinary ingredients presented the lowest percentage of discount (13.5%). The study confirms the position of supermarket circulars in Brazil as an obstacle to healthy eating, due to the higher incidence of processed and ultra-processed food advertisements, although no greater financial stimulus was noted for these products.
Abstract: O estudo tem como objetivo caracterizar os alimentos divulgados nas circulares dos supermercados de Belo Horizonte, Brasil, bem como analisar o preço e os descontos aplicados aos produtos. Circulares de supermercados foram obtidas de cinco redes de supermercados durante 2018. Os alimentos foram classificados de acordo com o sistema de classificação NOVA e o modelo de perfil nutricional da Organização Pan-Americana da Saúde (OPAS). Foram registrados os preços anunciados, com e sem desconto. Os alimentos ultraprocessados ​​responderam por 66,9% dos anúncios, seguidos pelos alimentos in natura ou minimamente processados ​​com 19,9%, alimentos processados ​​com 9,5% e ingredientes culinários processados ​​com 3,7%. Apenas 3,5% dos produtos não excederam nenhum nutriente crítico do modelo da OPAS. Os alimentos industrializados tiveram custo mais elevado (R$ 3,27/100 g) em relação às demais categorias de alimentos. Produtos com excesso de gordura trans e sódio foram estatisticamente significativamente mais baratos quando comparados àqueles que não apresentavam inadequação desses nutrientes. O inverso foi verificado para alimentos com excesso de gordura saturada, gordura total e açúcares adicionados. Os ingredientes culinários processados ​​tiveram maior frequência à venda (27,7%), enquanto os alimentos industrializados foram os menos divulgados com desconto (15,9%). Produtos adequados em gordura saturada, gordura trans, gordura total e açúcar de adição foram estatisticamente mais anunciados com desconto. Os ingredientes culinários processados ​​apresentaram o menor percentual de desconto (13,5%). O estudo confirma a posição das circulares de supermercado no Brasil como um obstáculo à alimentação saudável, devido à maior incidência de propagandas de alimentos processados ​​e ultraprocessados, embora não tenha sido observado maior estímulo financeiro para esses produtos.
Subject: Publicidade de alimentos
Supermercado - comercio
Alimento processado
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃO
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2020.101304
URI: http://hdl.handle.net/1843/66002
Issue Date: 2021
metadata.dc.url.externa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221133552030262X
metadata.dc.relation.ispartof: Preventive medicine reports
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