Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66050
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorAline Cristina Silvapt_BR
dc.creatorMaria Júlia Guimarães Corrêapt_BR
dc.creatorTaciana Maia de Sousapt_BR
dc.creatorLuana Caroline Dos Santospt_BR
dc.date.accessioned2024-03-19T14:24:11Z-
dc.date.available2024-03-19T14:24:11Z-
dc.date.issued2022-
dc.citation.volume22pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage481pt_BR
dc.citation.epage487pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1806-9304202200030003pt_BR
dc.identifier.issn1806-9304pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/66050-
dc.description.abstractObjectives: to analyze the ultra-processed foods (UPF) consumption in pregnant women’s diets associated with nutrient intake. Methods: a cross-sectional study using socioeconomic, anthropometric and food consumption data from low-risk pregnant women. Consumption of energy, macro and micronutrient were obtained through two 24-hour recalls (R24h). The UPF were identified using the NOVA classification, and the percentage of energy from this food was classified in quartiles and associated with nutrient intake. So, the ANCOVA test adjusted for age and per capita income were adopted. Results: a total of 60 pregnant women with a mean of age of 28.44 (CI95%=27.20-29.69) years old were evaluated. The average percentage of UPF in the diet was 20.68 (CI95%=17.88-23.47). Pregnant women in the highest quartile of UPF consumption had lower protein intake (13.48g vs. 18.84g; p=0.031) and lower zinc intake (4.52mg vs. 6.18mg; p=0.045) when compared to those in the lowest quartile. Conclusions: the results showed a negative relationship between the participation of UPF in pregnant women’s diets and the intake of protein and zinc, important nutrients for the gestational period. Such findings reinforce the importance of promoting healthy eating habits during pregnancy to ensure an adequate supply of nutrients in this phase.pt_BR
dc.description.resumoObjetivos: analisar o consumo de alimentos ultraprocessados (AUP) e sua associação com a ingestão de nutrientes entre gestantes de risco habitual. Métodos: estudo transversal com dados socioeconômicos, antropométricos e de consumo alimentar de gestantes de risco habitual. O consumo de energia, macro e micronutrientes foi obtido através de dois Recordatórios 24 horas (R24h). Os AUP foram identificados através da classificação NOVA, e o percentual de calorias proveniente destes alimentos foi classificado em quartis e associado à ingestão de nutrientes. Para tal, adotou-se o teste ANCOVA ajustado segundo a idade e a renda per capita. Resultados: foram avaliadas 60 gestantes com média de idade de 28,44 (IC95%=27,20-29,69) anos. O percentual médio de AUP na dieta foi de 20,68 (IC95%=17,88-23,47). Gestantes no maior quartil de consumo de AUP apresentaram menor ingestão de proteína (13,48g vs. 18,84g; p=0,031) e zinco (4,52mg vs. 6,18mg; p=0,045) quando comparadas ao menor quartil. Conclusão: os resultados evidenciaram uma relação desfavorável entre a participação de AUP na dieta e a ingestão de proteínas e zinco, nutrientes importantes para o período gestacional. Tais achados reforçam a importância da promoção de hábitos alimentares saudáveis durante a gestação para garantir o aporte adequado de nutrientes nessa fase.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentENFERMAGEM - ESCOLA DE ENFERMAGEMpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Saúde Materno Infantilpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectNutrição maternapt_BR
dc.subjectAlimentos industrializadospt_BR
dc.subjectConsumo de alimentospt_BR
dc.subjectGravidezpt_BR
dc.subjectNutrientespt_BR
dc.subject.otherNutrição maternapt_BR
dc.subject.otherAlimentos Industrializadospt_BR
dc.subject.otherIngestão de Alimentospt_BR
dc.subject.otherGravidezpt_BR
dc.subject.otherNutrientespt_BR
dc.titleAssociação entre o consumo de alimentos ultraprocessados e a ingestão de nutriente em gestantes de risco habitualpt_BR
dc.title.alternativeAssociation between ultra-processed food consumption and nutrient intake among low-risk pregnant womenpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/rbsmi/a/Gf6N3jm6XdtvzyhLkmqRyYR/?lang=enpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6345-995Xpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7336-9357pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7387-154Xpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9836-3704pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.