Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66052
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorGilberto S. Henriquespt_BR
dc.creatorMaraísa I. C. Justinopt_BR
dc.creatorAna Paula D. N. de Oliveirapt_BR
dc.creatorLuana Caroline Dos Santospt_BR
dc.creatorMaria Flávia C. G. Bethonypt_BR
dc.creatorAline S. G. de Melopt_BR
dc.date.accessioned2024-03-19T14:27:27Z-
dc.date.available2024-03-19T14:27:27Z-
dc.date.issued2022-02-09-
dc.citation.volume8pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage9972pt_BR
dc.citation.epage9991pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.34117/bjdv8n2-101pt_BR
dc.identifier.issn2525-8761pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/66052-
dc.description.abstractThis study aimed to analyze the nutritional status related to iron, zinc and copper, as well as the quality of the diet in a population of children and adolescents living in the Northeast region of Minas Gerais. A cross-sectional study was carried out, which evaluated 105 individuals aged between 2-11 years, included in the Project “Healthy Eating Practices, Social Representations and Community Action for Food Security in a Rural Community of Minas Gerais”. The socioeconomic profile and health history were evaluated. Nutritional assessment covered H/A and BMI/A indices, expressed in Z-scores. Assessment of food consumption was performed using a 24-hour recall and a food frequency questionnaire. Determination of serum minerals by flame atomic absorption spectrophotometry. We observed that 14.3% were stunted and 28.8% were overweight. The occurrence of stunting was higher among children with lower income and among those with helminth infestation. There was a high prevalence of excessive caloric consumption and differences in the average consumption of proteins, copper, iron and zinc. Among the latter two, there was an increase in the prevalence of insufficient consumption with increasing age. Low daily consumption of leafy greens and vegetables stood out, contrasting with high daily consumption of beans. There was a score for the BHEI-R of 44.93±12.99 points with a lower median score for the components “whole grains”, “milk and dairy products”, “sodium”, among others. In relation to serum minerals, lower values were observed among children aged 1 to 3 years. There was no correlation between dietary intake of minerals and their respective serum levels. It was concluded that in the population, characterized by low economic status, the process of nutritional transition occurs, with high prevalence of stunting and a high percentage of inadequacy of the evaluated minerals, which can lead to future implications such as lower professional performance in adulthood and increased in the occurrence of chronic diseases.pt_BR
dc.description.resumoEste estudo objetivou analisar o estado nutricional relativo ao ferro, zinco e cobre, além da qualidade da dieta em uma população de crianças e adolescentes, residentes na região Nordeste de Minas Gerais. Realizou-se estudo transversal, que avaliou 105 indivíduos com idades entre 2-11 anos, incluídos no Projeto “Práticas de Alimentação Saudável, Representações Sociais e Ação Comunitária para a Segurança Alimentar em Comunidade Rural de Minas Gerais”. Avaliou-se o perfil socioeconômico e história de saúde. Avaliação nutricional abrangeu os índices A/I e IMC/I, expressos em escores-Z. Avaliação do consumo alimentar foi feita por recordatório 24h e questionário de freqüência alimentar. A determinação dos minerais séricos, por espectrofotometria por absorção atômica de chama. Identificou-se 14,3% de déficit estatural e 28,8% de excesso de peso. A ocorrência de déficit estatural foi maior entre crianças com menor faixa de renda e entre aquelas com infestação por helmintos. Verificou-se alta prevalência de consumo calórico excessivo e diferenças das médias de consumo de proteínas, cobre, ferro e zinco. Dentre esses dois últimos, denotou-se incremento da prevalência de consumo insuficiente com aumento da idade. Destacou-se baixo consumo diário de folhosos e legumes, contrastando com elevado consumo diário de feijão. Verificou-se escore para o IQD-R de 44,93±12,99 pontos com menor mediana de pontuação para os componentes “cereais integrais”, “leites e derivados”, “sódio”, entre outros. Em relação aos minerais séricos observou-se menores valores entre crianças de 1 a 3 anos. Não houve correlação entre o consumo dietético dos minerais e seus respectivos níveis séricos. Concluiu-se que na população, caracterizada pelo baixo nível econômico, ocorre o processo de transição nutricional, com elevadas prevalências de déficit estatural e alto percentual de inadequação dos minerais avaliados, que podem levar a implicações futuras como menor desempenho profissional na idade adulta e aumento na ocorrência de doenças crônicas não transmissíveis.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentENFERMAGEM - ESCOLA DE ENFERMAGEMpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Developmentpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectConsumo alimentarpt_BR
dc.subjectMineraispt_BR
dc.subjectEstado nutricionalpt_BR
dc.subjectCriançaspt_BR
dc.subjectAdolescentespt_BR
dc.subject.otherNutriçãopt_BR
dc.subject.otherMineraispt_BR
dc.subject.otherIngestão de Alimentospt_BR
dc.subject.otherEstado Nutricionalpt_BR
dc.subject.otherCriançapt_BR
dc.titleEstado nutricional e qualidade da dieta de pré-escolares e escolares de uma área socioeconomicamente vulnerávelpt_BR
dc.title.alternativeNutritional status and dietary quality among preschool and school children from a socioeconomically vulnerable areapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/view/43830pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9836-3704pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.