Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66782
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorBruna Vieira de Lima Costapt_BR
dc.creatorPaula Martins Hortapt_BR
dc.creatorMariana Zogbi Jardimpt_BR
dc.creatorAriene Silva do Carmopt_BR
dc.creatorSabrina Alves Ramospt_BR
dc.date.accessioned2024-04-02T20:31:26Z-
dc.date.available2024-04-02T20:31:26Z-
dc.date.issued2022-
dc.citation.volume20pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage279pt_BR
dc.citation.epage286pt_BR
dc.identifier.doi10.47626/1679-4435-2022-665pt_BR
dc.identifier.issn2447-0147pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/66782-
dc.description.abstractINTRODUCTION: This food service sector produces nutritionally balanced meals and its workers eat their meals in this environment. Since they work with nutritionally adequate meals, would these workers have a lower prevalence of obesity? OBJECTIVES: The present study aimed to describe the prevalence of obesity among government-backed economy restaurant workers in a Brazilian state capital with analysis of sociodemographic and occupational factors and associated health factors. METHODS: Two hundred and fifteen (215) workers from four government-backed economy restaurants operating in the city of Belo Horizonte were evaluated. Only workers who were active during the study period were eligible for the analysis. Anthropometric data were collected for investigation in relation to sociodemographic variables and work and health conditions. RESULTS: The sample of government-backed economy restaurant workers was 37.2% female and had a mean age of 41.9 ± 10.9 years. Based on body mass index, we found that one third of the workers were obese. Obesity was more prevalent among women, workers who were dissatisfied with their bodies, workers who mainly perform tasks in a sitting position, and workers who perform strenuous tasks. Obese people have difficulties performing physical movements, classify their tasks as arduous, and opt for more sedentary tasks. CONCLUSIONS: Three out of 10 workers in the government-backed economy restaurants were obese. Programs and actions aimed at prevention and control of obesity are needed in this sector in order to improve the physical and mental capacities of its workers, avoiding attrition of the workforce and major health problems.pt_BR
dc.description.resumoINTRODUÇÃO: O setor de alimentação produz refeições nutricionalmente balanceadas, e seus trabalhadores realizam as refeições nesse ambiente. Por trabalharem com refeições nutricionalmente adequadas, será que os trabalhadores apresentam menor prevalência de obesidade? OBJETIVOS: O presente estudo teve como objetivo descrever a prevalência de obesidade entre trabalhadores de restaurantes populares (equipamentos públicos de segurança alimentar e nutricional) em uma capital brasileira e os fatores associados. MÉTODOS: Foram avaliados 215 trabalhadores de quatro restaurantes populares na cidade de Belo Horizonte, sendo elegíveis apenas trabalhadores ativos durante o período do estudo. Foram coletados dados antropométricos para a investigação de variáveis sociodemográficas, condições de trabalho e saúde. RESULTADOS: Da amostra de trabalhadores dos restaurantes populares, 37,2% eram mulheres. A idade média foi de 41,9±10,9 anos. Com base no índice de massa corporal, verificou-se que um terço dos trabalhadores era obeso. A obesidade foi mais prevalente entre mulheres, trabalhadores insatisfeitos com o corpo, trabalhadores que realizam principalmente tarefas na posição sentada e aqueles que realizam tarefas extenuantes. Pessoas obesas têm dificuldades para realizar movimentos físicos, classificam suas tarefas como árduas e optam por trabalhos mais sedentários. CONCLUSÕES: Três em cada 10 trabalhadores de restaurantes populares eram obesos. Programas e ações voltados à prevenção e ao controle da obesidade são necessários nesse setor, a fim de melhorar as capacidades físicas e mentais de seus trabalhadores, evitando desgaste da força de trabalho e problemas de saúde significativos.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista brasileira de medicina do trabalhopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectÍndice de massa corporalpt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subjectSaúde do trabalhadorpt_BR
dc.subjectRestaurantespt_BR
dc.subject.otherÍndice de massa corporalpt_BR
dc.subject.otherObesidadept_BR
dc.subject.otherSaúde ocupacionalpt_BR
dc.subject.otherRestaurantespt_BR
dc.titleObesidade entre trabalhadores de restaurantes populares em Belo Horizonte, Brasilpt_BR
dc.title.alternativeObesity among government-backed economy restaurant workers in Belo Horizonte, Brazilpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.rbmt.org.br/details/1688/pt-BR/obesidade-entre-trabalhadores-de-restaurantes-populares-em-belo-horizonte--brasilpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3552-7729pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1848-6470pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3421-9495pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Obesidade entre trabalhadores de restaurantes populares em Belo Horizonte, Brasil.pdf133.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.