Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/67083
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorKênia Conceição de Souzapt_BR
dc.creatorMatheus Anchieta Ramirezpt_BR
dc.creatorAgatha Bacelar Rabelopt_BR
dc.creatorRanier Chaves Figueiredopt_BR
dc.creatorDaniela Chemim de Melo Hoyospt_BR
dc.date.accessioned2024-04-11T20:41:48Z-
dc.date.available2024-04-11T20:41:48Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume13pt_BR
dc.identifier.issn2236-7934pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/67083-
dc.description.abstractWere analyzed the production of Betta fish (Betta splendens) in Perobas community at Patrocínio do Muriaé-MG as a peasant knowledge. Were applied a semi-structured interview to 14 families of Betta fish farmers from the rural community of Perobas. The results were qualitatively analyzed. Eleven (78.57%) interviewed indicated the beginning of the production after observe an activity in other societies of the community. The production system was reworked by the producers resulting on an own productive patterns. 50% of the farms have up to 3 hec-tares (ha), three (21.43%) have 3.1 to 6 ha and four (28.57%) have 6.1 to 30 ha. In four families, income from aquaculture production corresponds to 100% of family income, in seven (50.00%) they represent between 70 and 90% of income in two (14.29%) 50% e for one (7.14% ) supplied 10% of income. The cultivation of Bettas in the community of Perobas can be investigated as a peasant knowledge, as properties of production and production of Betta.pt_BR
dc.description.resumoAnalisou-se a produção de peixes Betta (Betta splendens) na Comunidade de Perobas em Patrocínio do Muriaé-MG como um saber camponês. Aplicou-se entrevista semiestruturada a 14 famílias de produtores da comunidade de Perobas. Os resultados foram analisados qualitativamente. Obteve-se que 11 (78,57%) entrevistados apontam o início da produção após observar a atividade em outras propriedades da comunidade. O sistema de produção passou pelo crivo dos produtores que estabeleceram seus próprios padrões produtivos. 50% das propriedades possuem até 3 hectares (ha), três (21,43%) possuem de 3,1 a 6 ha e quatro (28,57%) dispõem de 6,1 a 30 ha. Em quatro famílias a renda da produção aquícola corresponde a 100% da renda familiar, em sete (50,00%) representa entre 70 a 90% da renda, em duas (14,29%) 50% e para uma (7,14%) 10% da renda. O cultivo de Bettas nesta comunidade pode ser enquadrado como saber camponês, as propriedades são pequenas e este cultivo representa importante fonte de renda.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentVET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCadernos de agroecologiapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgricultura familiarpt_BR
dc.subjectBetta splendenspt_BR
dc.subjectSaber camponêspt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiarpt_BR
dc.subject.otherBeta (Peixe)pt_BR
dc.subject.otherPeixes ornamentaispt_BR
dc.subject.otherCamponeses - Minas Geraispt_BR
dc.titleProdução de peixes ornamentais: opção de renda para contribuir com a soberania alimentar em comunidades camponesaspt_BR
dc.title.alternativeOrnamental fish production: income option to contribute to food sovereignty in peasant communitiespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://cadernos.aba-agroecologia.org.br/cadernos/article/view/636pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6196-2404pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.