Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/67517
Type: Artigo de Periódico
Title: Employment of chitosan in the removal of pollutants in fish processing effluents
Other Titles: Emprego de quitosana na remoção de poluentes em efluentes de processamento de pescado
Authors: D. S.melo
B. Barçante
L. V. Teixeira
R. M. P. X. Vargas
L. J. Silva
Luciano Dos Santos Rodrigues
Abstract: The significant growth of the industrial sector in recent decades has led to an increase in the volume of waste, which if not properly destined, could cause serious environmental problems. In the context of aquaculture, liquid effluents with a high organic content are generated in large quantities in the fish processing industries, and if their disposal is carried out improperly, serious damage to the environment is caused. The general objective of this study is to evaluate: the efficiency of removal of COD and BOD, in addition to the influence on pH; alkalinity; chlorides; ammonia; nitrite; nitrate; phosphate; turbidity; total, fixed and volatile solids, from the effluent of fish processing treated by coagulation and sedimentation using the natural chitosan coagulant. pH 5.5 followed by pH 6 showed better results for the use of chitosan coagulant in the process of treatment by effluent coagulation of fish processing industry. Chitosan does not act on the parameters TVS, alkalinity, chlorides, ammonia, nitrite, nitrate, and phosphate, regardless of the dosage used. However, it acts on BOD, COD, TS, TFS and turbidity. Thus, the best dosage of chitosan is 0.25 g L-1 in optimized activity at pH of 5.5.
Abstract: O crescimento expressivo do setor industrial nas últimas décadas acarretou o aumento do volume de resíduos, que, se não forem destinados adequadamente, poderão causar sérios problemas ambientais. No contexto da aquacultura, efluentes líquidos com um alto teor orgânico são gerados em grandes quantidades nas indústrias de processamento de pescado, e, se seu descarte for realizado de maneira inadequada, há sérios prejuízos ao ambiente. O objetivo geral deste estudo foi avaliar: a eficiência de remoção de DQO e DBO, além da influência sobre o pH, a alcalinidade, os cloretos, a amônia, o nitrito, o nitrato, o fosfato, a turbidez, os sólidos totais, fixos e voláteis, bem como do efluente do processamento de pescado tratado por coagulação e da sedimentação, utilizando-se o coagulante natural quitosana. O pH 5,5, seguido pelo pH 6, apresentou melhores resultados para uso do coagulante quitosana no processo de tratamento por coagulação de efluente de indústria de processamento de pescado. A quitosana não atua sobre os parâmetros STV, alcalinidade, cloretos, amônia, nitrito, nitrato e fosfato, independentemente da dosagem utilizada. Mas atua sobre DBO, DQO, ST, STF e turbidez. Assim, a melhor dosagem de quitosana é 0,25 g L-1 em atividade otimizada no pH de 5,5.
Subject: Água - Qualidade
Pescados
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: VET - DEPARTAMENTO DE MEDICINA VETERINÁRIA PREVENTIVA
VET - DEPARTAMENTO DE TECNOLOGIA E INSPEÇÃO DE PRODUTOS DE ORIGEM ANIMAL
VETER - ESCOLA DE VETERINARIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1590/1678-4162-12511
URI: http://hdl.handle.net/1843/67517
Issue Date: 2022
metadata.dc.url.externa: https://www.scielo.br/j/abmvz/a/JNQjX5w9fVPMF3VnQMqjd5g/?lang=en
metadata.dc.relation.ispartof: Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia
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