Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/67779
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorFrederico Patrus Ananias de Assis Pirespt_BR
dc.creatorLúcio Carlos Gonçalvespt_BR
dc.creatorAlan Figueiredo de Oliveirapt_BR
dc.creatorGuilherme Lobato Menezespt_BR
dc.creatorPamella Grossi de Souzapt_BR
dc.creatorRafael Araújo Menesespt_BR
dc.creatorJoão Vitor Araújo Ananiaspt_BR
dc.date.accessioned2024-04-26T19:59:04Z-
dc.date.available2024-04-26T19:59:04Z-
dc.date.issued2021-12-02-
dc.citation.volume15pt_BR
dc.citation.issue12pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage8pt_BR
dc.identifier.doi10.31533/pubvet.v15n12a983.1-8pt_BR
dc.identifier.issn1982-1263pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/67779-
dc.description.abstractSilage is the most used method for preserving bulky foods. The main nutritional component of these foods is the fiber. However, the impacts of ensilage on the fiber are variable. In this sense, it can be seen proportional increases in the participation of neutral detergent fiber (FDN) in the silages due to the consumption of proteins and soluble carbohydrates during the fermentation process. The intensity of this increase depends on the intrinsic characteristics of the forages used, the quality and type of fermentation that take place in the silo. However, it should be considered that the fermentation process can also act directly on the fibrous components. Due to its biochemical characteristics, this action usually occurs on hemicelluloses, through the acid hydrolyses mechanism. Therefore, the ensilage can also reduce the FDN contents of silages. The drop in the FDN contents is often seen in quality fermentation processes with low dry matter (DM) losses. Furthermore, it should be noted thar the acid hydrolyses of hemicelluloses has important nutritional implications, leading to a decrease in fiber digestibility and an increase in organic matter (MO) digestibility of the silages. It is observed with the results discussed that the quality of the fermentation processes is decisive in the consequences of ensiling on the fibrous components of bulky foods.pt_BR
dc.description.resumoA ensilagem é o método mais usado para a conservação dos alimentos volumosos. O principal componente nutricional desses alimentos é a fibra. Porém os impactos da ensilagem sobre a fibra são variáveis. Nesse sentido, pode-se constatar aumentos proporcionais na participação de fibra em detergente neutro (FDN) das silagens, devido ao consumo de proteínas e carboidratos solúveis durante o processo fermentativo. A intensidade desse aumento depende das características intrínsecas das forrageiras usadas, da qualidade e do tipo de fermentação que ocorre no silo. Entretanto, deve-se considerar que o processo fermentativo também pode atuar diretamente sobre os componentes fibrosos. Devido a suas características bioquímicas, essa atuação geralmente ocorre sobre as hemiceluloses, pelo mecanismo de hidrólise ácida. Portanto, a ensilagem também pode reduzir os teores de FDN das silagens. A queda nos teores de FDN é constada muitas vezes em processos fermentativos de qualidade com baixas perdas de matéria seca (MS). Além disso, deve-se ressaltar que a hidrólise ácida das hemiceluloses apresenta importantes implicações nutricionais, levando à diminuição na digestibilidade da fibra e ao aumento na digestibilidade da matéria orgânica (MO) das silagens. Observa-se com os resultados discutidos que a qualidade do processo fermentativo é determinante nas consequências da ensilagem sobre os componentes fibrosos dos alimentos volumosos.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentVET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofPublicações em Medicina Veterinária e Zootecniapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherEnsilagempt_BR
dc.subject.otherForragempt_BR
dc.subject.otherFibra Vegetalpt_BR
dc.subject.otherHemicelulosept_BR
dc.subject.otherRuminantept_BR
dc.titleEnsilagem e os componentes fibrosos dos alimentos volumosospt_BR
dc.title.alternativeSilage and the fibrous components of bulky foodspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://ojs.pubvet.com.br/index.php/revista/article/view/458#:~:text=Resumo,sobre%20a%20fibra%20s%C3%A3o%20vari%C3%A1veis.pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ensilagem e os componentes fibrosos dos alimentos volumosos.pdf290.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.