Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/68044
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dc.creatorMárcia Cristina de Brito Rumeupt_BR
dc.creatorMarcos Alexandre Dos Santospt_BR
dc.date.accessioned2024-05-02T20:08:32Z-
dc.date.available2024-05-02T20:08:32Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.volume21pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage81pt_BR
dc.citation.epage97pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.11606/issn.2176-9419.v21i1p81-97pt_BR
dc.identifier.issn21769419pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/68044-
dc.description.abstractThis article aims to describe paleographic aspects of a book containing handwritten culinary recipes from the beginning of the 20th century, which is currently preserved in the Collection of Mineiros’ Writers (Acervo de Escritores Mineiros) at the Federal University of Minas Gerais (UFMG). Based on the facsimile and conservative edition of these recipes made by Santos (2018), we focus on the morphologic features of the handwriting, such as the angle, the module and the weight of the tracing (Spina, 1977; Nuñez Contreras, 1994; Berwanger; Leal, [1995]2008), since there is only one handwriting throughout the 89 opisthographic folios organized in a small codex. We understand that, in general, the relevance of this discussion is not only measured by the historical potential of the culinary recipes, but also lies in its importance as an evidence and material source of the written Brazilian Portuguese from the beginning of the 20th century.pt_BR
dc.description.resumoNeste trabalho, objetivamos descrever aspectos paleográficos de receitas culinárias produzidas no início do século XX e atualmente resguardadas no Acervo dos Escritores Mineiros da UFMG. Com base nas conservadoras edições fac-similar e semidiplomática de tais receitas culinárias confeccionadas por Santos (2018), passamos à descrição da morfologia das letras em relação ao ângulo, módulo e peso do traçado (Spina, 1977; Nuñez Contreras, 1994; Berwanger; Leal, [1995]2008), visto que temos em foco um único traçado no decorrer dos 89 fólios opistógrafos organizados em um pequeno códice. Entendemos que, de um modo geral, a relevância desta discussão esteja não só no potencial histórico das receitas culinárias, mas também na sua evidência como fonte do português brasileiro escrito do início do século XX.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFALE - FACULDADE DE LETRASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofFilologia e Linguística Portuguesapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectReceitas culinárias históricaspt_BR
dc.subjectPaleografiapt_BR
dc.subjectEdição fac-similarpt_BR
dc.subjectEdição semidiplomáticapt_BR
dc.subject.otherLingüísticapt_BR
dc.subject.otherPaleografiapt_BR
dc.titleTraços paleográficos de receitas culinárias novecentistas: uma análise no âmbito da crítica textualpt_BR
dc.title.alternativePalaeographic traces of twentieth-century culinary recipes: an analysis in the context of Textual Criticismpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.revistas.usp.br/flp/article/view/154659pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9254-976Xpt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



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