Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/70803
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Fábio Tozipt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1239744709191702pt_BR
dc.contributor.referee1Márcio Antonio Cataiapt_BR
dc.contributor.referee2Heloisa Soares de Moura Costapt_BR
dc.creatorLeandro Ribeiro Duartept_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/9598773397698596pt_BR
dc.date.accessioned2024-07-17T13:20:27Z-
dc.date.available2024-07-17T13:20:27Z-
dc.date.issued2024-03-25-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/70803-
dc.description.abstractThe process of society platformization has expanded into various departments of social life over the last decade, inflicting the reorganization of productive regimes and new labor relations devoid of regulation or social security. Among the impacted sectors is the food sector, with the foundation or arrival of innumerable companies structured as digital platforms dedicated to restaurant management services and meal delivery. In Brazil, Ifood and Rappi stand out as the most prominent companies in the sector, either by the number of establishments or the number of delivery people associated with them. Digital platforms, such as delivery services, are companies based on the strategic use of information as a productive factor, the corporative use of the territory, and the precariousness of work as a rule. Big cities, like Belo Horizonte, are essential for the operation of delivery companies, as they provide a significant demand for orders and, simultaneously, a massive labor force reserve. This research seeks to comprehend the relation between the corporate usage of the territory by the companies of platform capitalism, focusing on the delivery platforms, and the enlargement of the precariousness of work in Belo Horizonte. It is methodologically based on geographical categories and concepts, a literature review about related topics in many areas of the human sciences, fieldwork and application of semi-structured interviews with the delivery people, consumers, and establishment managers, and gathering information and secondary data from the major companies’ media outlets within the sector. It was observed that the territory usage by the delivering companies is a relevant element for understanding the precariousness of work, as the relationship between the distribution of delivery people in the territory made by companies through promotions and the historical concentration of establishments in the city of Belo Horizonte constitutes aggravating factors in the daily lives of delivery workers.pt_BR
dc.description.resumoO processo de plataformização da sociedade se expandiu para diversos setores da vida social na última década, impondo a reorganização de regimes produtivos e novas relações de trabalho desprovidas de regulamentação ou seguridade social. Dentre os setores impactados encontra-se o setor de alimentação com a criação ou chegada de inúmeras empresas, estruturadas como plataformas digitais, dedicadas ao serviço de gerência de restaurantes e entrega de refeições. No Brasil, destacam-se as maiores empresas do setor, iFood e Rappi, seja pelo número de estabelecimentos, seja pelo número de entregadores vinculados a elas. As plataformas digitais, como as de delivery, são empresas baseadas no uso da informação estratégica como fator produtivo, no uso corporativo do território e na precarização do trabalho como norma. As grandes cidades, como Belo Horizonte, são essenciais para a atuação das empresas de delivery à medida que fornecem uma grande demanda por pedidos e, ao mesmo tempo, um gigantesco contingente de reserva como mão de obra. Assim, esta pesquisa busca compreender a relação entre o uso corporativo do território pelas empresas do capitalismo de plataforma, com foco para as plataformas de delivery, e a ampliação do processo de precarização do trabalho em Belo Horizonte. Para isso, a pesquisa fundamenta-se metodologicamente em categorias e conceitos geográficos, mas também na revisão bibliográfica sobre temas correlatos em diversas disciplinas das ciências humanas, em trabalhos de campo com aplicação de entrevistas semiestruturais com entregadores, consumidores e gerentes de estabelecimentos, e a coleta de informações e de dados secundários nos meios de comunicação das principais empresas do setor. Observou-se que o uso do território pelas empresas de delivery é um elemento relevante para a compreensão da precarização do trabalho à medida que a relação entre distribuição de entregadores no território feito pelas empresas por meio de promoções e a concentração histórica de estabelecimentos no município de Belo Horizonte configuram-se como pontos agravantes no cotidiano de entregadores.pt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentIGC - DEPARTAMENTO DE GEOGRAFIApt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Geografiapt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pt/*
dc.subjectUso do territóriopt_BR
dc.subjectPlataformas digitaispt_BR
dc.subjectPlataformas de deliverypt_BR
dc.subjectUberizaçãopt_BR
dc.subject.otherTerritorialidade humanapt_BR
dc.subject.otherMídia digitalpt_BR
dc.subject.otherEconomia compartilhadapt_BR
dc.titleO uso corporativo da cidade: as empresas de delivery e a uberização do trabalho em Belo Horizonte (MG)pt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-0191-2058pt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dissertação_Leandro-Ribeiro-Duarte.pdf15.54 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons