Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/72425
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorGabriella B. L. Limapt_BR
dc.creatorMariana R. S. Lucaspt_BR
dc.creatorCarlos Augusto Rosapt_BR
dc.creatorFátima C. O. Gomespt_BR
dc.date.accessioned2024-08-02T19:22:13Z-
dc.date.available2024-08-02T19:22:13Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume22pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage79pt_BR
dc.citation.epage86pt_BR
dc.identifier.issn2068-9551pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/72425-
dc.description.abstractO sorvete é um produto alimentar popular e pode ser produzido a partir de bases lácteas ou água com adição de frutas frescas e outros ingredientes. Contudo, a falta de higiene, a fruta não processada e a ausência de tratamento térmico podem contribuir para o conteúdo microbiano do gelato. Este estudo teve como objetivo determinar as densidades dos microrganismos indicadores da qualidade higiênico-sanitária, conforme exige a legislação brasileira. Um total de 51 amostras de sorvetes de frutas tropicais foram coletadas em Minas Gerais, Brasil. Foi preenchido um questionário de avaliação das Boas Práticas de Fabrico, que permitiu caracterizar as condições de manuseamento. Os coliformes termotolerantes e as altas contagens de microrganismos psicrotróficos sugerem qualidade sanitária insatisfatória. Uma amostra foi positiva para a presença de Staphylococcus coagulase positiva. Foram observadas altas contagens de bolores e leveduras. Os resultados sugerem a necessidade de melhor controle das condições sanitárias durante a fabricação desses produtos.pt_BR
dc.description.resumoIce cream is a popular food product and can be produced from dairy bases or water with the addition of fresh fruit and other ingredients. However, poor hygiene, unprocessed fruit and the absence of thermal treatment can contribute to the microbial content of the ice cream. This study aimed to determine the densities of the microorganisms that are indicators of the hygienic sanitary quality, as required by the Brazilian legislation. A total of 51 samples of tropical fruit ice creams were collected in Minas Gerais, Brazil. A questionnaire to evaluate Good Manufacturing Practices was completed, which allowed us to characterize handling conditions. Thermotolerant coliform and the high counts of psychrotrophic microorganisms suggest unsatisfactory sanitary quality. One sample was positive for the presence of coagulase-positive Staphylococcus. High counts of molds and yeasts were observed. The results suggest the need for the better control of sanitary conditions during the manufacturing of these products.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageengpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICB - DEPARTAMENTO DE BOTÂNICApt_BR
dc.publisher.departmentICB - DEPARTAMENTO DE MICROBIOLOGIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofJournal of Agroalimentary Processes and Technologiespt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectIce creampt_BR
dc.subjectFoodsafetypt_BR
dc.subjectMicrobiological qualitypt_BR
dc.subject.otherSorvetept_BR
dc.subject.otherInocuidade dos Alimentospt_BR
dc.subject.otherMicrobiologia sanitariapt_BR
dc.titleAnalysis of the microbial quality of commercialized tropical fruit ice cream in Belo Horizonte, Brazilpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://journal-of-agroalimentary.ro/journal-of-agroalimentary-processes-and-technologies-2016-22-2/analysis-of-the-microbial-quality-of-commercialized-tropical-fruit-ice-cream-in-belo-horizonte-brazilpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7358-7154pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.