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http://hdl.handle.net/1843/72646
Type: | Artigo de Periódico |
Title: | Identification and selection of non-Saccharomyces strains isolate from brazilian apple must |
Other Titles: | Identificação e seleção de leveduras não-Saccharomyces isoladas de mostos de maçãs brasileiras |
Authors: | Giovana Arruda Moura Pietrowski Juliana Vitória Messias Bittencourt Luciana Rocha Brandão Carlos Augusto Rosa Aline Alberti Alessandro Nogueira |
Abstract: | This study aimed to know the biodiversity of non-Saccharomyces yeasts in Brazilian apples must with potential to improve of the aromatic quality of ciders. The strains were isolated from thirty-five (35) Gala and Fuji apple musts from different locations from south region of Brazil. Forty-five (45) strains were isolate and identified by PCR analysis. Results indicated ten (10) species: Candida oleophila, Candida parapsilosis, Candida tropicalis, Clavispora lusitaniae, Hanseniaspora guilliermondii, Hanseniaspora uvarum, Lodderomyces elongisporus, Pichia anomala, Pichia fermentans and Rhodotorula mucilaginosa. The genus Rhodotorula sp., Lodderomyces sp. and Clavispora sp. constituted 71.2% of the strains identified. The following strains, C. oleophila, R. mucilaginosa, P. fermentans, H. uvarum and H. guilliermondii were selected in qualitative tests due the fruity aroma production by trained team in the aromatic assessment of cider. |
Abstract: | Este estudo teve como objetivo conhecer a biodiversidade de leveduras não-Saccharomyces em maçãs com potencial para a melhoria da qualidade aromática da sidra brasileira. As cepas foram isoladas de trinta e cinco (35) mostos de maçã Gala e Fuji de diferentes locais da região Sul do Brasil. Quarenta e cinco (45) cepas foram isoladas e identificadas por análise de PCR. Os resultados indicaram dez (10) espécies: Candida oleophila, Candida parapsilosis, Candida tropicalis, Clavispora lusitaniae, Hanseniaspora guilliermondii, Hanseniaspora uvarum, Lodderomyces elongisporus, Pichia anomala, Pichia fermentans e Rhodotorula mucilaginosa. Três desses gêneros (Rhodotorula sp., Lodderomyces sp. e Clavispora sp.) juntos constituíram 71,2% das cepas identificadas. Entre estas cepas, C. oleophila, R. mucilaginosa, P. fermentans, H. uvarum e H. guilliermondii foram selecionadas em teste qualitativo devido a produção de aroma frutado, indicando potencial para a produção de compostos aromáticos na sidra. |
Subject: | Leveduras (Fungos) Biodiversidade Compostos aromáticos Reação em cadeia da polimerase |
language: | eng |
metadata.dc.publisher.country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Minas Gerais |
Publisher Initials: | UFMG |
metadata.dc.publisher.department: | ICB - DEPARTAMENTO DE BOTÂNICA ICB - DEPARTAMENTO DE MICROBIOLOGIA |
Rights: | Acesso Aberto |
metadata.dc.identifier.doi: | https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20170886 |
URI: | http://hdl.handle.net/1843/72646 |
Issue Date: | 2018 |
metadata.dc.url.externa: | https://www.scielo.br/j/cr/a/HgjPXfkr8X85sd8hJfqN5Tn/?lang=en# |
metadata.dc.relation.ispartof: | Ciência Rural |
Appears in Collections: | Artigo de Periódico |
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