Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/72648
Type: Artigo de Periódico
Title: Tempo and mode of genome evolution in the budding yeast subphylum
Authors: Xing-xing Shen
Drew T. Doering
James T. Boudouris
Rachel M. Schneider
Quinn K. Langdon
Moriya Ohkuma
Rikiya Endoh
Masako Takashima
Ri-ichiroh Manabe
Neža Čadež
Diego Libkind
Dana A. Opulente
Carlos Augusto Rosa
Jeremy DeVirgilio
Amanda Beth Hulfachor
Marizeth Groenewald
Cletus P. Kurtzman
Chris Todd Hittinger
Antonis Rokas
Jacek Kominek
Xiaofan Zhou
Jacob L. Steenwyk
Kelly V. Buh
Max A. B. Haase
Jennifer H. Wisecaver
Mingshuang Wang
Abstract: Budding yeasts (subphylum Saccharomycotina) are found in every biome and are as genetically diverse as plants or animals. To understand budding yeast evolution, we analyzed the genomes of 332 yeast species, including 220 newly sequenced ones, which represent nearly one-third of all known budding yeast diversity. Here, we establish a robust genus-level phylogeny comprising 12 major clades, infer the timescale of diversification from the Devonian period to the present, quantify horizontal gene transfer (HGT), and reconstruct the evolution of 45 metabolic traits and the metabolic toolkit of the budding yeast common ancestor (BYCA). We infer that BYCA was metabolically complex and chronicle the tempo and mode of genomic and phenotypic evolution across the subphylum, which is characterized by very low HGT levels and widespread losses of traits and the genes that control them. More generally, our results argue that reductive evolution is a major mode of evolutionary diversification.
Abstract: Leveduras em brotamento (subfilo Saccharomycotina) são encontradas em todos os biomas e são tão geneticamente diversas quanto plantas ou animais. Para entender a evolução das leveduras em formação, analisamos os genomas de 332 espécies de leveduras, incluindo 220 recém-sequenciadas, que representam quase um terço de toda a diversidade conhecida de leveduras em formação. Aqui, estabelecemos uma filogenia robusta em nível de gênero compreendendo 12 clados principais, inferimos a escala de tempo da diversificação desde o período Devoniano até o presente, quantificamos a transferência horizontal de genes (HGT) e reconstruímos a evolução de 45 características metabólicas e o kit de ferramentas metabólicas do ancestral comum da levedura em formação (BYCA). Inferimos que o BYCA era metabolicamente complexo e narra o ritmo e o modo de evolução genômica e fenotípica em todo o subfilo, que é caracterizado por níveis muito baixos de HGT e perdas generalizadas de características e dos genes que os controlam. De forma mais geral, os nossos resultados argumentam que a evolução redutiva é um modo importante de diversificação evolutiva.
Subject: Ascomicetos
Sequenciamento de nucleotídeos em larga escala
Genômica
Filogenia
Transferência genética horizontal
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICB - DEPARTAMENTO DE BOTÂNICA
ICB - DEPARTAMENTO DE MICROBIOLOGIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.10.023
URI: http://hdl.handle.net/1843/72648
Issue Date: 2018
metadata.dc.url.externa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867418313321
metadata.dc.relation.ispartof: Cell
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