Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/72650
Type: Artigo de Periódico
Title: Occurrence and diversity of yeast species isolated from fish feed and tambatinga gut
Authors: Raizza Eveline Escórcio Pinheiro
Aline Maria D. Rodrigues
Julliet Teixeira de Oliveira Santos
Juliana de A. Costa
Carina M. Pereyra
Adriana M. Torres
Carlos Augusto Rosa
Ana Raquel de O. Santos
Maria Christina S. Muratori
Abstract: The present study aimed to identify yeasts species isolated from fish feed and the intestinal tracts of tambatinga fish (Colossoma macropomum × Piaractus brachypomum) cultivated in a Brazilian fish farm. Twenty tambatingas and 30 fish feed samples from different brands were acquired from two commercial establishments in the state of Piauí, Brazil. The sampled guts were divided into three equal parts, namely the anterior, medium and posterior portions, totaling 60 samples. Molecular identification was performed by PCR amplification and sequencing of the D1/D2 regions of the large rRNA subunit gene. Sixteen Candida nivariensis strains in the gut were identified. The fish feed samples showed a higher variability of yeast species, with the following species isolated: Hyphopichia burtonii (23.08%), Lodderomyces elongisporus (15.39%) and Trichosporon asahii (15.39%), Candida nivariensis (7.69%), C. orthopsilosis (7.69%), C. parapsilosis (7.69%), Rhodotorula minuta (7.69%), Sterigmatomyces elviae (7.69%), Cryptococcus liquefaciens (7.69%). Yeast found in feed, however, was not always isolated from tambatinga gut. Molecular identification allowed for the isolation of yeast species not previously reported in fish feed and gut samples.
Abstract: O presente estudo teve como objetivo identificar espécies de leveduras isoladas de rações de peixes e do trato intestinal de peixes tambatinga (Colossoma macropomum × Piaractus brachypomum) cultivados em uma piscicultura brasileira. Foram adquiridas 20 tambatingas e 30 amostras de ração para peixes de diferentes marcas em dois estabelecimentos comerciais do estado do Piauí, Brasil. Os intestinos amostrados foram divididos em três partes iguais, sendo elas as porções anterior, média e posterior, totalizando 60 amostras. A identificação molecular foi realizada por amplificação por PCR e sequenciamento das regiões D1/D2 do gene da subunidade grande do rRNA. Dezesseis cepas de Candida nivariensis no intestino foram identificadas. As amostras de ração para peixes apresentaram maior variabilidade de espécies de leveduras, sendo isoladas as seguintes espécies: Hyphopichia burtonii (23,08%), Lodderomyces elongisporus (15,39%) e Trichosporon asahii (15,39%), Candida nivariensis (7,69%), C. orthopsilosis ( 7,69%), C. parapsilosis (7,69%), Rhodotorula minuta (7,69%), Sterigmatomyces elviae (7,69%), Cryptococcus liquefaciens (7,69%). A levedura encontrada na ração, porém, nem sempre foi isolada da tripa da tambatinga. A identificação molecular permitiu o isolamento de espécies de leveduras não relatadas anteriormente em rações para peixes e amostras intestinais.
Subject: Leveduras (Fungos)
Peixes - Alimentação e rações
Biodiversidade
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICB - DEPARTAMENTO DE BOTÂNICA
ICB - DEPARTAMENTO DE MICROBIOLOGIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: http://dx.doi.org/10.3856/vol46-issue4-fulltext-22
URI: http://hdl.handle.net/1843/72650
Issue Date: 2018
metadata.dc.url.externa: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-560X2018000400837
metadata.dc.relation.ispartof: Latin American Journal Of Aquatic Research
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