Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/BUBD-9CXEGX
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dc.contributor.advisor1Luciano Soares Diaspt_BR
dc.contributor.referee1Edison Jose Correapt_BR
dc.creatorPoliana Littig Silvapt_BR
dc.date.accessioned2019-08-10T20:15:58Z-
dc.date.available2019-08-10T20:15:58Z-
dc.date.issued2010-12-22pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/BUBD-9CXEGX-
dc.description.abstractThis study had the purpose to study the factors that determine infants below six months of age on breastfeeding being exposed to new food prematurely and make an evaluation of these factors on children born during december of 2009 and may of 2010, whom are being followed up by Primary Health Care Unit (UAPS) with Family Health (SF) in the town of Governador Valadares/MG. National scientific articles and the records of all 15 children born in the same period of time were analyzed. It was noticed that 35,3% of the infants were not being fed only maternal milk and were between 1 and 4 months of age. The reasons for introducing new food to these children were various and similar to the ones found in the literature researched which are: interference of family members, lack of breast milk, insufficiency of breast milk, intestinal constipation, abdominal colic, infant being irritated and sleep being interrupted many times during the night. The food chosen to substitute breast milk were tea, water and industrialyzed milk with added supplements that make the milk thickier and filling. It was also noticed that many of the motives presented by the mothers were miths coming from their own culture. The informations and orientations given to them were not enough to make them sensible to the act of breast feeding. This conclusion proves the necessity of new strategies to minimize this problem.pt_BR
dc.description.resumoEste estudo teve como objetivo estudar os fatores que determinam a introdução precoce de novos alimentos às crianças menores de seis meses em aleitamento materno e avaliar estes fatores na amamentação das crianças nascidas no período de dezembro de 2009 a maio de 2010 e acompanhadas em Unidade de Atenção Primária em Saúde (UAPS) com Saúde da Família (SF) do município de Governador Valadares/MG. Foram analisados artigos científicos nacionais e os prontuários de todas as 15 crianças nascidas naquele período. Observou-se na unidade que 35,3% das crianças não estavam em aleitamento materno exclusivo (AME) e tinham entre um e quatro meses de vida. Os motivos para introdução precoce de novos alimentos foram variados, e são semelhantes àqueles encontrados na literatura consultada: interferência de outros familiares, falta de leite, leite insuficiente/leite fraco, constipação intestinal, cólica abdominal, irritação da criança e sono interrompido várias vezes à noite. Os alimentos escolhidos pra substituir o leite materno foram chá, água e leite industrializado com engrossante. Percebeu-se que a maioria dos motivos apresentados decorre de mitos arraigados na cultura das mães e que as informações e orientações fornecidas a elas não são suficientes para sensibilizá-las ao ato de amamentar, o que evidencia a necessidade de novas estratégias para a superação deste importante problema.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectDesmamept_BR
dc.subjectAleitamento maternopt_BR
dc.subjectSaúde da famíliapt_BR
dc.subject.otherEstratégia saúde da famíliapt_BR
dc.titleFatores determinantes para a introdução de outros alimentos em crianças menores de seis meses em aleitamento maternopt_BR
dc.typeMonografias de Especializaçãopt_BR
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