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dc.contributor.advisor1Edgar de Alencar Teixeirapt_BR
dc.contributor.referee1Priscila Vieira Rosa Logatopt_BR
dc.contributor.referee2Paula Adriane Perez Ribeiropt_BR
dc.creatorThiago Bernardes Fernandes Jorgept_BR
dc.date.accessioned2019-08-12T05:03:43Z-
dc.date.available2019-08-12T05:03:43Z-
dc.date.issued2012-01-31pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/BUOS-95ZKCT-
dc.description.abstractAn experiment accomplished at the aquaculture laboratory of the Minas Gerais Federal University during sixty-six days, had the purpose to evaluate the effects of different gross protein concentrations on juveniles of surubim (Pseudoplatystoma reticulatum x P. corruscans) diets. One hundred and twelve animals, with initial weight of 468 ± 90,21g, were distributed in complete random design with four treatments (gross proteins level: 36, 38, 40 and 42%) and four repetitions, in recirculation water systems. Each tank with seven animals was an experimental unit. The fishes received cooked-extruded isoenergetics diets, with 3954 kcal/kg of gross energy, supplied three times a day until apparent satiety. The water quality parameters were maintained appropriate to tropical fishes. The results were submitted to variance analysis and regression studies. There were no observed differences in the daily food consumption (3,04 g per fish), the daily average of weight gains (3,2g per fish), feed conversion (2,28), protein efficiency rate (1,2) and survival (100%). Likewise, differences were not observed for the fillets (P>0,05), neither about the chemical-bromatologic composition in the dry material: gross protein (85,63%), ether extract (8,68%), ashes (5,59%); nor in the corporal reserves forms: viscerosomatic (6,77) and hepatosomatic(1,45) indexes. The blood parameters, glucose (46,32 mg/dL), hematocrit (13,28%), total protein (4,97 g/dL), creatinine (0,23 mg/dL) and the aspartate aminotransferase (28,49 U/L) and alanine aminotransferase (20,75 U/L) enzymes were not affected by the diets (P>0,05). The results showed that different protein levels of the diets did not lead to any difference in the evaluated parameters. Then, is indicated to use lower gross protein level diets (36%), which results in a gross energy/gross protein relation of 10,98 kcal/g (gross energy = 3654 kcal/kg with 36% of gross protein) for surubins (Pseudoplatystoma spp.) which weight between 378 and 839g.pt_BR
dc.description.resumoUm experimento, conduzido no laboratório de aquacultura da Universidade Federal de Minas Gerais, por 66 dias, teve como objetivo avaliar o efeito de diferentes concentrações de proteína bruta (PB) em dietas de juvenis de surubim (Pseudoplatystoma reticulatum x P. corruscans). Utilizaram-se 112 animais com peso inicial de 468 ± 90,21 g, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos (níveis de PB: 36, 38, 40 e 42%) e quatro repetições, em sistema de recirculação de água. Cada tanque com sete animais constituiu-se uma unidade experimental. Os peixes receberam dietas extrusadas isoenergéticas, com 3954 kcal/kg de energia bruta (EB), fornecidas três vezes ao dia até saciedade aparente. As variáveis de qualidade de água mantiveram-se adequadas para peixes tropicais. Os resultados obtidos foram submetidos à análise de variância e estudos de regressão. Não foram observadas diferenças (P>0,05) no consumo diário de ração (3,04 g por peixe), ganho de peso médio diário (3,2 g por peixe), conversão alimentar (2,28), taxa de eficiência proteica (1,2) e sobrevivência (100%). Do mesmo modo, para os filés não foram encontradas diferenças (P>0,05) quanto à composição bromatológica na matéria seca: proteína bruta (85,63%), extrato etéreo (8,68%), cinzas (5,59%) nem nas formas de reservas corporais: índices viscerossomático (6,77) e hepatossomático (1,45). As variáveis sanguíneas, glicose (46,32 mg/dL), hematócrito (13,28%), proteína total (4,97 g/dL), creatinina (0,23 mg/dL) e as enzimas aspartato aminotransferase (28,49 U/L) e alanina aminotransferase (20,75 U/L) não foram afetadas pelas dietas (P>0,05). Os resultados obtidos mostram que os diferentes teores proteicos das dietas não produziram diferenças nas variáveis avaliadas. Logo, indica-se o uso de dietas com o menor nível de proteína bruta (36%), o que resulta em uma relação EB/PB de 10,98 kcal/g (EB = 3954 kcal/kg com 36% PB) para surubins (Pseudoplatystoma spp.) pesando entre 378 e 830g.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectRelação energia/proteínapt_BR
dc.subjectPintadopt_BR
dc.subjectPeixe carnívoropt_BR
dc.subject.otherSurubim (Peixe) Alimentação e raçõespt_BR
dc.subject.otherProteinas na nutrição animalpt_BR
dc.titleNíveis de proteína na nutrição do surubim (Pseudoplatystoma spp.)pt_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
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