Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/BUOS-99VG3C
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Flaviano dos Santos Martinspt_BR
dc.creatorHenrique Lages Barsand de Leucaspt_BR
dc.date.accessioned2019-08-11T15:08:48Z-
dc.date.available2019-08-11T15:08:48Z-
dc.date.issued2012-04-03pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/BUOS-99VG3C-
dc.description.abstractProbiotics are defined as live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host. Such microorganisms are used in the preparation of fermented products and, some of them, as pharmaceutical products. One of these products is fermented milk, which uses lactic acid bacteria during its elaboration. These bacteria are mostly facultative anaerobic, mesophilic, and duringits fermentation process there is the production of lactic acid, as a main product, and the production of small quantities of other sub-products. Lactobacillus and Streptococcus are among lactic acids main bacteria. The ingestion of fermented milk has many benefits to the consumer. In this work a study about current scientific knowledge related to the benefits attributed to probiotics, specially fermented milk, was made. The probiotics action mechanisms and the production process of yogurt,considered the most economically important fermented milk, were revised. However, new researches are still on going and new knowledge about the use of these probiotics is still to be discovered. Despite the lack of clinical assays using fermented foods, the use of fermented milk products brings benefits forwho ingests it regularly.pt_BR
dc.description.resumoProbióticos são definidos como micro-organismos vivos que quando ingeridos em quantidades suficientes conferem um benefício à saúde do hospedeiro. Tais microorganismos são utilizados em preparações de produtos fermentados e, alguns, vendidos como produtos farmacêuticos. O leite fermentado é um desses produtos, e utiliza as bactérias ácido láticas durante sua elaboração. Essas bactérias são emsua maioria anaeróbias facultativas, mesofílicas e durante seu processo de fermentação ocorre a produção de ácido lático, como produto principal, e a produção de pequenas quantidades de outros subprodutos. Dentre as principais bactérias do ácido láctico, estão os gêneros Lactobacillus e Streptococcus. A ingestão de leite fermentado traz vários benefícios ao consumidor. No presente trabalho, foi realizadoum estudo sobre o atual conhecimento científico em relação a esses benefícios causados pelos probióticos, em especial pelo leite fermentado. Foi revisado os principais mecanismos de ação dos probióticos e o processo de produção do iogurte, que é considerado o leite fermentado de maior importância econômica. No entanto, novas pesquisas ainda serão desenvolvidas e novos conhecimentos a cerca da utilização desses probióticos ainda serão descobertos. Apesar da carência de ensaios clínicos controlados utilizando produtos fermentados, a utilização de produtos, como o leite fermentado, traz vantagens para quem o ingere regularmente.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectProbióticospt_BR
dc.subjectLeite fermentadopt_BR
dc.subjectBactérias ácido láticaspt_BR
dc.subject.otherMicrobiologiapt_BR
dc.subject.otherÁcido láticopt_BR
dc.subject.otherProbióticospt_BR
dc.subject.otherLeite fermentadopt_BR
dc.titleEfeitos benéficos de micro-organismos envolvidos na produção de leite fermentadopt_BR
dc.typeMonografias de Especializaçãopt_BR
Appears in Collections:Especialização em Microbiologia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
monografia_completa_henrique.pdf217.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.