Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/BUOS-9CAJQ8
Type: Monografias de Especialização
Title: Espessamento de polpas
Authors: Patricia Andrade Sousa
First Advisor: George Eduardo Sales Valadao
Abstract: Espessamento é uma operação de separação de sólidos suspensos em um meio fluido através da sedimentação de partículas sólidas.As operações de espessamento ocorrem pela necessidade da recuperação de água e para ajustes na densidade de polpa, visando às operações subsequentes.Os equipamentos que realizam estas operações são geralmente tanques de formatos cilíndrico-cônicos, onde a alimentação é introduzida pelo centro e retira-se uma polpa adensada através do fundo do tanque. O liquido clarificado é retirado em uma calha que circunda o tanque.Este trabalho apresenta vários modelos de espessadores e descreve algumas técnicas utilizadas para o dimensionamento destes equipamentos.
Abstract: Thickening is an operation of suspended solids separation in a fluid medium by means of sedimentation of solid particles.The thickening operations occur by the necessity of recovering water and adjusting the density of pulp aiming the subsequent operations.The equipment performing these operations are generally cylindrical-conical tanks, where the feed is introduced in the center and a dense pulp is removed through the tank bottom. The clarified liquid is drawn into a flume that is surrounding the tank.This work presents several models of thickeners and describes some techniques used for sizing these equipments.
Subject: Engenharia metalúrgica
Minas e recursos minerais
language: Português
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
Rights: Acesso Aberto
URI: http://hdl.handle.net/1843/BUOS-9CAJQ8
Issue Date: 26-Apr-2012
Appears in Collections:Especialização em Engenharia de Recursos Minerais

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
microsoft_word___monografia_patricia_2012.pdf3.03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.