Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/BUOS-9RUGQ2
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Leonardo Jose Camargos Larapt_BR
dc.contributor.referee1José Roberto Sartoript_BR
dc.contributor.referee2Nelson Carneiro Baiaopt_BR
dc.creatorRaquel Coutinho de Andradept_BR
dc.date.accessioned2019-08-12T22:16:50Z-
dc.date.available2019-08-12T22:16:50Z-
dc.date.issued2012-06-06pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/BUOS-9RUGQ2-
dc.description.abstractIn order to determine apparent metabolizable energy (AME) and apparent metabolizable energy corrected by nitrogen balance (AMEn) of feed ingredients and to evaluate the effects of this correction on performance (zoothecnical and economic) and carcass yield of broiler chickens, two experiments were conducted: I) AME and AMEn determination of corn, soybean meal, meat and bone meal, poultry byproducts meal and feather meal by total excreta collection method at 7-10 days and 26-29 days old, 450 Cobb male chicks were randomly distributed in 30 cages, with six treatments and five replications; II) performance, carcass yield and economic evaluation of broilers, distributed in a completely randomized desing, with five treatments (nutritional plans) and six replications of 32 birds each. The results were subjected to analysis of variance and the differences were compared by Tukey test. There were differences between AME and AMEn values for early and growth collections period for all feed ingredients studied. The AME and AMEn of corn, soybean meal and feather meal were lower when determined in younger birds, as well as the difference between AME and AMEn. Birds that received treatments A (AMEn from Rostagno et al., 2011) and E (AME adjusted by age) showed better performance with the best feed cost, and the treatment E had smaller feed convertion ratio. Therefore, the use of formulations based on metabolizable energy adjusted for age and without correction by nitrogen balance is feasible, both from zoothecnical and economic point of view. There was no difference in carcass yield and parts between the assessed nutritional plans.pt_BR
dc.description.resumoCom o objetivo de determinar os valores de energia metabolizável aparente (EMA) e energia metabolizável aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (EMAn) de alimentos para frangos de corte e avaliar os efeitos da correção da energia sobre o seu desempenho e rendimento de carcaça, foram conduzidos dois experimentos: I) determinação da EMA e EMAn de milho, farelo de soja, farinha de carne e ossos, farinha de vísceras e farinha de penas, através do método de coleta total de excretas nos períodos de 7 a 10 e de 26 a 29 dias de idade, utilizando-se 450 pintos de corte com um dia de idade, distribuídos ao acaso em 30 gaiolas, sendo seis tratamentos e cinco repetições; II) desempenho, rendimento de carcaça e avaliação econômica de frangos de corte, distribuídos num delineamento inteiramente ao acaso sendo 5 tratamentos (planos nutricionais) com 6 repetições de 32 aves cada. Os resultados foram submetidos à análise de variância e as diferenças entre as médias comparadas pelo teste de Tukey. Houve diferença entre as EMA e EMAn entre as idades para todos os alimentos estudados. Os valores de EMA e EMAn de milho, farelo de soja e farinha de penas foram menores quando determinados nas aves mais novas, assim como a diferença entre EMA e EMAn. Aves que receberam os planos nutricionais A (EMAn segundo Rostagno et al., 2011) e E (EMA com ajuste pela idade) apresentaram melhor desempenho, sendo que as aves do tratamento E obtiveram melhor conversão alimentar. Portanto, formulações com EMA ajustada pela idade são viáveis tanto sob o ponto de vista zootécnico, quanto econômico. Não houve diferença no rendimento de carcaça e partes entre os tratamentos estudados.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAlimentospt_BR
dc.subjectFrango de cortept_BR
dc.subjectEnergia metabolizávelpt_BR
dc.subjectNitrogêniopt_BR
dc.subjectCustopt_BR
dc.subjectDesempenhopt_BR
dc.subject.otherFrango de corte Alimentação e raçõespt_BR
dc.subject.otherEnergia metabolizávelpt_BR
dc.subject.otherNitrogenio na nutrição animalpt_BR
dc.subject.otherNutrição animalpt_BR
dc.titleAvaliação da correção da energia metabolizável pelo balanço de nitrogênio em alimentos para frangos de cortept_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
raquel_coutinho_de_andrade.pdf983.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.