Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/BUOS-AR8KJX
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Lucio Carlos Goncalvespt_BR
dc.contributor.referee1Diogo Gonzaga Jaymept_BR
dc.contributor.referee2Jose Avelino Santos Rodriguespt_BR
dc.creatorJoao Pedro Costa Alves de Oliveirapt_BR
dc.date.accessioned2019-08-12T22:49:50Z-
dc.date.available2019-08-12T22:49:50Z-
dc.date.issued2016-01-26pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/BUOS-AR8KJX-
dc.description.abstractThis study evaluated the corn hybrid BG7046 H. The agronomic traits, nutritional value and the silage produced from the whole corn plant and plant fractions (culm, leaf and ear) were evaluated in four cutting ages (92, 99, 103, 107 days after planting). The corn hybrid BG7046 H was grown in Sete Lagoas, Minas Gerais, in an irrigated field and harvested at the end of the raining season. Agronomic traits data was collected on the cutting days when plant fractions were also separated and the experimental silos were made. The silos were opened on seven different days (1, 3, 5, 7, 14, 28, 56 days after ensiling) for each plant cutting age. The chemical composition of the whole plant, plant fractions and silage were determined. Silage ammoniac nitrogen, pH, effluent loss, gas loss and total loss were obtained in every silo-opening-day for all cutting ages. For agronomical traits: corn ear fraction percentage increased in whole plant as cutting age progressed while the fresh matter yield showed a quadratic effect. Chemical composition differences observed in the plant fractions explained whole plant chemical alterations as age progressed. All parameters, except for EE, were affected by plant cutting age in the silages. For the whole plant, the age effect was observed for DM, ADF, EE, ashes, cellulose and IVDMD. The corn silage presented great silage quality traits and with minimal DM loss in all plant ages. The corn BG7046H should be harvested between 92 and 107 days after planting for silage production without any quality and yield losses.pt_BR
dc.description.resumoEste estudo teve o objetivo de avaliar o milho BG7046 H. Foram avaliadas as características agronômicas, o valor nutricional e as silagens produzidas em quatro idades (92, 99, 103 e 107 dias após o plantio). O híbrido de milho foi plantado em Sete Lagoas, Minas Gerais, em área irrigada e colhido no final da estação chuvosa. Os dados agronômicos foram coletados nos dias de corte, onde também foram separadas as frações das plantas e confeccionados os silos experimentais. Os silos foram abertos em sete tempos (1, 3, 5, 7, 14, 28, 56 dias após ensilagem) para cada idade de corte. Foram determinadas as composições químicas da planta inteira, das frações e dos silos experimentais. Foram determinados o nitrogênio amoniacal (N-NH3/NT), o pH, as perdas por efluentes (PE), por gases (G) e as perdas totais (PT) em todos os tempos de abertura das silagens de todas as idades. Entre as características agronômicas a participação da espiga na planta aumentou com a idade de corte e a produção de matéria verde sofreu efeito quadrático. As alterações encontradas nas partes da planta entre as diferentes idades de corte confirmam as alterações encontradas na planta inteira (PI). Os silos sofreram influência da idade de corte em todos os parâmetros, exceto e EE, enquanto a MS, a FDA, o EE, as cinzas, a CEL e a DIVMS sofreram efeito de idade na PI. Os silos da planta nas diferentes idades apresentaram ótimas características de qualidade, e poucas perdas de MS. O milho BG7046 H pode ser cortado entre 92 e 107 dias de idade para produção de silagem sem que haja alterações na qualidade e na produção.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectTransgênicopt_BR
dc.subjectPonto de cortept_BR
dc.subjectEnsilagempt_BR
dc.subjectProdução de volumosopt_BR
dc.subjectFrações da plantapt_BR
dc.subject.otherSilagem Qualidadept_BR
dc.subject.otherMilho Silagempt_BR
dc.subject.otherValor nutricionalpt_BR
dc.titleCaracterísticas agronômicas, perfil fermentativo e qualidade das silagens do milho BG7046 H colhido em quatro estádiospt_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
disserta__o_jo_o_pedro.pdf912.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.