Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/BUOS-BCDL69
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dc.contributor.advisor1Ricardo Motta Pinto-coelhopt_BR
dc.contributor.referee1Jose Fernandes Bezerra Netopt_BR
dc.creatorCid Antonio Morais Juniorpt_BR
dc.date.accessioned2019-08-10T12:14:17Z-
dc.date.available2019-08-10T12:14:17Z-
dc.date.issued2018-07-27pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/BUOS-BCDL69-
dc.description.abstractThe use of nitrogen-based fertilizers has significantly increased in Brazil. Consequently nitrate leaches away into the rivers, lakes and other watercourses and by percolation reaches the groundwater. All of which is financed by the great agribusiness industry using slogans such as "agro is tec, agro is pop, agro is everything". In fact, this is a huge exportation of agricultural commodities. Through this practice we the soils, aquifers, water courses and fruits. Consumption of good quality drinking water is essential for human health. Human beings in their adult stage are made up of 65% on average by water. There is a worldwide concern regarding the preservation of this resource for the future consumption of several generations. Among the various contamination and pollution problems related to the quality of water intended to human consumption I highlight the nitrate ion (NO3) present in the water. The nitrate present in the water used for human supply causes the formation of nitrosamines and nitrosamides when ingested. These are carcinogenic chemical compounds. Even though they are found in some food, it is in the water that happens the biggest contamination process on an everyday bases. This fact greatly enhances the effects of nitrate in the human organism after many decades of use. This research is a scientific survey with the objective of alerting the community about the risks and effects of the presence of nitrate in drinking water to human health. What would be the challenges for the implementation of means to reduce or remove this nitrate ion from water bodies destined for human supply?pt_BR
dc.description.resumoEsta pesquisa é de levantamento de dados científicos com o objetivo de alertar sobre os riscos à saúde e os efeitos da presença do nitrato na água potável. O jargão agro inconscientemente vende outra imagem aos brasileiros, pois o cerce que é a água, não participa do processo uma vez que não entra nos custos para exportação de diversas commodities seja na agricultura, pecuária e mineração. Para isto vamos discorrer sobre o ciclo hidrológico, o ciclo do nitrogênio, a importância do nitrogênio no ecossistema. Fizemos uma abordagem da crise hídrica como está a escassez de água em alguns países e também no Brazil. Como a legislação está normatizando o uso das águas no país de acordo com suas classes para abastecimento humano. O que a legislação versa no controle de níveis máximos permitidos para íons nitrato em água destinada ao abastecimento. Contaminação dos recursos hídricos por nitrato, principalmente os aqüíferos de reserva. Qual o impacto do nitrato na saúde humana. O alerta do Instituto Nacional do câncer. O que se tem feito para extração do íons nitrato em água de abastecimento público.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectáguapt_BR
dc.subjectNitratopt_BR
dc.subjectcancerpt_BR
dc.subjectíonspt_BR
dc.subjectagropt_BR
dc.subject.otherNitratospt_BR
dc.subject.otherRecursos Hídricos Gerenciamentopt_BR
dc.subject.otherCâncerpt_BR
dc.subject.otherÍonspt_BR
dc.subject.otherÁguapt_BR
dc.titleÁgua é agro? Água é tec, água é pop, água é tudo! Água é também nitrato:pt_BR
dc.typeMonografias de Especializaçãopt_BR
Appears in Collections:Especialização em Gerenciamento de Recursos Hídricos

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