Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/FAMM-BD5TK4
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Aline Pereira dos Santos | pt_BR |
dc.creator | Ricardo Souza Dias | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2019-08-10T22:36:45Z | - |
dc.date.available | 2019-08-10T22:36:45Z | - |
dc.date.issued | 2018-02-08 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/FAMM-BD5TK4 | - |
dc.description.abstract | In the dairy industry microorganisms present on the surface of equipment and utensils due to residues that have not been removed in the sanitization process can form microbial communities called biofilms. These shorten the useful life of the equipment and compromise the raw material, since they present a greater resistance to the processes of hygiene, and it is necessary to devise strategies to neutralize them. Cleaning and sanitization prevent contamination and increase the shelf life of the product offered to the population, thereby avoiding not only financial losses for industry and consumers, but also problems related to public health. This work aims to characterize the risk factors that contribute to biofilm formation, to characterize the microorganisms involved in the adhesion process, to evaluate the cleaning and sanitizing agents that can be used, the surfaces and some consequences that can occur with the poor sanitation and present strategies able to control or eliminate foci of contamination of the production line. | pt_BR |
dc.description.resumo | Na indústria de laticínios os micro-organismos presentes na superfície de equipamentos e utensílios devido a resíduos que não foram removidos no processo de higienização podem formar comunidades microbianas chamadas biofilmes. Estes diminuem a vida útil do equipamento e comprometem a matéria prima, pois apresentam uma maior resistência aos processos de higienização, sendo necessário elaborar estratégias para neutralizá-los. A limpeza e a sanitização evitam a contaminação e aumentam a vida de prateleira do produto oferecido à população, evitando dessa forma, não só prejuízos financeiros para indústria e consumidores, como também problemas relacionados à saúde pública. Esse trabalho tem como objetivo caracterizar os fatores de risco que contribuem para formação do biofilme, caracterizar os micro-organismos envolvidos no processo de adesão, avaliar os agentes de limpeza e de sanitização que podem ser utilizados, as superfícies e algumas consequências que podem ocorre com a má higienização e apresentar estratégias capazes de controlar ou eliminar focos de contaminação da linha de produção. | pt_BR |
dc.language | Português | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Higienização | pt_BR |
dc.subject | Indústria de laticínios | pt_BR |
dc.subject | Segurança alimentar | pt_BR |
dc.subject | Biofilme | pt_BR |
dc.subject.other | Microbiologia | pt_BR |
dc.subject.other | Abastecimento de Alimentos | pt_BR |
dc.subject.other | Biofilmes | pt_BR |
dc.subject.other | Indústria de laticínios | pt_BR |
dc.title | Fatores de risco que contribuem para a formação de biofilme em indústria de laticínios | pt_BR |
dc.type | Monografias de Especialização | pt_BR |
Appears in Collections: | Especialização em Microbiologia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
monografia_aline_pereira_dos_santos.pdf | 1.12 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.