Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/FAMM-BDFUYY
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Elisabeth Neumannpt_BR
dc.creatorLucas Teixeira Souzapt_BR
dc.date.accessioned2019-08-13T03:10:35Z-
dc.date.available2019-08-13T03:10:35Z-
dc.date.issued2017-12-11pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/FAMM-BDFUYY-
dc.description.abstractClostridium perfrigens is a ubiquitous Gram-positive bacterium, common in the gastrointestinal tract of both humans and animals. In certain circumstances some lineages might become pathogenic to animals, causing losses in the agropecuary segment, or humans, causing different types of diseases that varies in gravity and lethality. This study aimed to raise data in regards of this bacteria with focus on its: history, morphology and information around the three main human afflictions caused by C. perfringens: food poisoning, necrotic enteritis and gas gangrene. We showed that this bacteria in extremely important in regard to human health, being the second most common cause of food poisoning in the USA and the sixth most common in Brazil. It is also involved in dangerous hospital infections and deep cut infections. Therefore there is a high demand for the creation of new research around vaccines, treatments and prevention forms for these diseases.pt_BR
dc.description.resumoO Clostridium perfringens é uma bactéria Gram-positiva ubíqua, muito comum no trato gastrointestinal de humanos e animais. Em algumas situações específicas, certas linhagens podem tornar-se patogênicas para animais, causando grandes prejuízos em âmbitos agropecuários, ou para humanos, causando doenças que variam em gravidade dependendo do tipo de infecção. Esse estudo objetivou realizar um levantamento de dados em torno dessa bactéria com ênfase em aspectos como: história e morfologia além de informações sobre as três maiores doenças relacionadas à C. perfringens em humanos: a toxinfecção alimentar, a enterite necrosante e a gangrena gasosa. Foi observado que essa bactéria é de extrema importância para a saúde pública firmando-se como a segunda fonte mais comum de contaminações alimentares nos EUA e a sexta mais comum no Brasil, além de envolvida em infecções hospitalares e de cortes profundos. Sendo assim, faz-se necessária a criação de novas linhas de pesquisa com foco em vacinas, tratamentos e formas de prevenção dessas doenças.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectClostridiumpt_BR
dc.subjectContaminação alimentarpt_BR
dc.subjectEnterite necrosapt_BR
dc.subjectGangrena gasosapt_BR
dc.subjectBacillus welchiipt_BR
dc.subjectToxinfecçãopt_BR
dc.subjectClostridium perfringenspt_BR
dc.subject.otherMicrobiologiapt_BR
dc.subject.otherContaminação de Alimentospt_BR
dc.subject.othergangrena gasosapt_BR
dc.subject.otherEnteritept_BR
dc.subject.otherClostridium perfringenspt_BR
dc.titleClostridium perfringens: uma revisãopt_BR
dc.typeMonografias de Especializaçãopt_BR
Appears in Collections:Especialização em Microbiologia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
clostridium_perfringens_uma_revis_o___lucas_teixeira_souza.pdf1.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.