Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/ICAS-BCTENH
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Raphael Rocha Wenceslaupt_BR
dc.contributor.advisor-co1Fabiana Ferreirapt_BR
dc.contributor.referee1Fabiana Ferreirapt_BR
dc.contributor.referee2Anna Christina de Almeidapt_BR
dc.contributor.referee3Fabiola de Oliveira Paes Lemept_BR
dc.creatorPatrícia Dáwylla de Freitas Soarespt_BR
dc.date.accessioned2019-08-13T17:29:28Z-
dc.date.available2019-08-13T17:29:28Z-
dc.date.issued2019-02-25pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/ICAS-BCTENH-
dc.description.abstractThe demand for alternative diets becomes critical in the poultry industry aiming to make the process of production more economical and sustainable. In this sense, the inclusion of insects in animals diet has been studied. We aimed with this study to evaluate the blood profile and histological traits of meat type quails fed diets with inclusion of different levels of Madagascar cockroach meal (Gromphadorhina portentosa). The experiment has a completely randomized design. Four levels of Madagascar cockroach (FBM) were used to feed the quails (0, 6, 12 and 18%) with six replicates each and 13 birds per experimental unit, in which two birds were randomly sampled for evaluations. The overall mean of erythrocytes for the four treatments was 3.97x103mm3. The general minimum and maximum values observed were 31.10 / 4.84; 13.60 / 16.10; 40.00 / 48.00; 91.30 / 138.70; 30,40 / 46,10 for erythrocytes, hemoglobin, hematocrit, mean corpuscular volume and mean corpuscular hemoglobin, respectively. The leukocyte values of the birds ranged from 16.5 to 17.7x103 / mm 3. The average values observed for eosinophils, lymphocytes and monocytes were 3.65%; 46.08% and 6.56%, respectively. There was no effect of inclusion of insect meal in the diet on the blood and histological evaluated parameters. The inclusion of Madagascar cockroach flour does not cause changes in blood and histological parameters of meat type quails up to 35 days of age. Thus, it is suggested that this ingredient can be used as an alternative food without prejudice to the health of the birds.pt_BR
dc.description.resumoA procura por dietas alternativas torna-se fundamental na indústria avícola visando tornar o porcesso de produção mais econômico e sustentável. Nesse sentido, a inclusão de insetos na dieta de animais vem sendo estudada. Objetivou-se avaliar o perfil sanguíneo e características histológicas de codornas de corte alimentadas com diferentes níveis de inclusão de farinha de barata de Madagascar (Gromphadorhina portentosa) em suas dietas. Para realização da pesquisa, foram utilizados quatro níveis de inclusão de farinha de barata Madagascar (FBM) na alimentação das codornas (0; 6; 12; e 18%) e seis repetições com 13 aves por unidade experimental, em que duas aves foram amostradas aleatoriamente para as avaliações. A média geral de eritrócitos para os 4 (quatro) tratamentos foi 3.97x103 mm3. Os valores mínimos e máximos gerais observados foram 3,10/4,84; 13,30/16,10; 40,00/48,00; 91,30/138,70; 30,40/46,10 para eritrócitos, hemoglobina, hematócrito, volume corpuscular médio e hemoglobina corpuscular média, respectivamente. Os valores de leucócitos das aves deste experimento variaram de 16.5 a 17.7x103/mm3. Os valores gerais médios observados para os eosinófilos, linfócitos e monócitos foram 3,65%; 46,08% e 6,56% respectivamente. Não houve efeito da inclusão da farinha da barata de Madagascar na dieta sobre os parâmetros sanguíneos e histológicos avaliados. A inclusão de farinha da barata de Madagascar não causa alterações nos parâmetros sanguíneos e histológicos de codornas de corte até 35 dias de idade. Dessa forma, sugere-se que o ingrediente possa ser utilizado como fonte alternativa de alimento sem prejuízo à saúde das aves.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectGromphadorhina portentosapt_BR
dc.subjectSaúde animalpt_BR
dc.subjectAlimentação alternativapt_BR
dc.subjectCoturniculturapt_BR
dc.subjectInsetos comestíveispt_BR
dc.subject.otherHematologiapt_BR
dc.subject.otherInsetopt_BR
dc.subject.otherCodornapt_BR
dc.titleHematologia e histopatologia de codornas de corte alimentadas com farinha de barata de Madagascarpt_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
disserta__o_final_patricia_dawylla_de_freitas_soares___pdf.pdf969.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.