Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/NCAP-89YH3V
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Candido Alves da Costapt_BR
dc.contributor.advisor-co1Luiz Arnaldo Fernandespt_BR
dc.contributor.referee1Luiz Arnaldo Fernandespt_BR
dc.contributor.referee2Ernane Ronie Martinspt_BR
dc.contributor.referee3Wagner Ferreira da Motapt_BR
dc.creatorDebora da Silveira Toledopt_BR
dc.date.accessioned2019-08-11T21:17:41Z-
dc.date.available2019-08-11T21:17:41Z-
dc.date.issued2008-10-29pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/NCAP-89YH3V-
dc.description.abstractThe indiscriminate use of agrochemical products on tomato crops, besides increasing production costs, has damaged the producers and consumers health and also the environment. The organic management, together with the use of adapted varieties may be a viable alternative to minimize these negative impacts. Thus, this work had as an aim to evaluate the production, nutrition and phytosanity of tomato tree cultivars under the organic management during summer in the city of Montes Claros, State of Minas Gerais, Brazil. The treatments consisted of four open pollination tomato cultivars (Chadwick Cherry, Red Pitanga, Santa Clara and Santa Cruz Kada) and five hybrid cultivars (Marguerita, Nicolas, Ellen, Magestade and Dominador). The experimental design of randomized blocks with three replicates was used. The following characteristics were evaluated: the number of racemes per plant, the total and commercial numbers of fruit per plant, the percentage of commercial fruit, the average fruit weight, the production, the commercial production, percentage of fruit per largeness class, the nutritional balance of the plants, the incidence of tomato spotted wilt virus in the plants of these cultivars along their phenological ages (35, 49, 63, 77 and 91 days aftertillage), the frequence of insect in the plants along their phenological ages (29, 36, 43, 50, 57, 64, 71, 78 and 85 days after tillage) and the fruit loss percentage by the attack of wood borers, rot, cracking and non commercial size. The cultivar Chadwick Cherry stood out for its higher commercial fruit production, bigger uniformity, less frequency of sucker insects in the plants, thus being the most tolerant cultivar in the tillage conditions of the experiment. All the cultivars presented low potassium and manganese content in the leaf which contributed together with phytosanitary factors to decrease the production.pt_BR
dc.description.resumoO uso indiscriminado de agroquímicos nas lavouras de tomate, além de elevar os custos de produção, tem causado prejuízos à saúde de produtores, de consumidores e ao meio ambiente. O manejo orgânico, juntamente com o uso de variedades adaptadas, pode ser uma alternativa viável para minimizar esses impactos negativos. Por isso, o objetivo deste trabalho foi avaliar a produção, a nutrição e a fitossanidade de cultivares de tomateiro, sob manejo orgânico, no período de verão, em Montes Claros - MG. Os tratamentosconsistiram de quatro cultivares de tomate de polinização livre (Chadwick Cherry, Pitanga Vermelha, Santa Clara e Santa Cruz Kada) e cinco cultivares híbridos (Marguerita, Nícolas, Ellen, Majestade e Dominador). Foi utilizado o delineamento experimental de blocos ao acaso, com três repetições. Foram avaliadas as seguintes características: o número de racemos por planta, o número de frutos por planta, o número de frutos comerciais por planta, a porcentagem de frutos comerciais, a massa média do fruto, a produção, a produção comercial, a porcentagem de frutos por classe de calibre, o equilíbrio nutricional das plantas, a incidência de doença vira-cabeça nas plantas ao longo das idades fenológicas (35, 49, 63, 77 e 91 dias após o plantio), a freqüência de insetos-praga nas plantas, ao longo das idadesfenológicas (29, 36, 43, 50, 57, 64, 71, 78 e 85 dias após o plantio) e aporcentagem de perdas de frutos por ataque de broqueadores, podridão, rachaduras e tamanho não comercial. A cultivar Chadwick Cherry se destacou, por apresentar maior produção de frutos comerciais, maior uniformidade de frutos e menor freqüência de insetos sugadores nas plantas, sendo assim a cultivar mais tolerante nas condições de manejo do experimento. Todas as cultivares apresentaram baixos teores de potássio e de manganês em tecido foliar, o que contribuiu, juntamente com fatores fitossanitários, para diminuir a produtividade.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectTomatept_BR
dc.subjectLycopersicon esculentum Mill (Solanaceae)pt_BR
dc.subjectVira-cabeçapt_BR
dc.subjectEquilíbrio nutricionalpt_BR
dc.subjectInsetos-pragapt_BR
dc.subject.otherRelação inseto-plantapt_BR
dc.subject.otherTomate Cultivopt_BR
dc.subject.otherAlimentos naturaispt_BR
dc.subject.otherAgronomiapt_BR
dc.titleProdução, nutrição e fitossanidade de cultivares de tomateiro, sobmanejo orgânicopt_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
dissertacao_d_bora_toledo.pdf285.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.