Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/NCAP-AZYM2Y
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Ernane Ronie Martinspt_BR
dc.contributor.referee1Clivia Carolina Fiorilo Possobompt_BR
dc.contributor.referee2Jordany Aparecida Oliveira Gomespt_BR
dc.contributor.referee3Francine Souza Alves da Fonsecapt_BR
dc.creatorIago Thomaz Dorosario Vieirapt_BR
dc.date.accessioned2019-08-14T12:16:29Z-
dc.date.available2019-08-14T12:16:29Z-
dc.date.issued2018-02-28pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/NCAP-AZYM2Y-
dc.description.abstractThe fava danta (Dimorphandra mollis Benth) is a Cerrado species and, due to its innumerable phytochemical potentialities, has a high economic potential. The fruit has economic importance because it is from where the industry extracts active principles such as rutine, quercetin, and rhamnose, used in the manufacture of medicines and cosmetics. The collection point of medicinal plants varies according to the organ of the plant, stage of development, time of year and time of day. The determination of the best harvesting period allows the maximum post-harvest use of the vegetal product because it presents better quality of the compounds of interest without the minimum losses. Thus, the objective of this study was to evaluate the influence of the harvesting period of the fruits and leaves of fava-d'anta on the total flavonoids and of rutine in the fruits. The collections were carried out in the rural area of the city of Montes Claros-MG. Five collections were made in the final maturation period of the fruits (0, 7, 14, 21, 28 days), with intervals of 7 days, being that the season 0, 7 and 14 days, presented fruits still with green coloration. At 21 days brown and other green fruits were observed. On the 28th day all the fruits had brown coloration. The study was conducted in a randomized complete block design. Ten trees in production were selected, and fruits and leaves were collected in each collection season. For morphological analyzes, the length, width and the thickness of the fruits were measured. The dry matter and the moisture content of the fruits were determined. Leaves and fruits were submitted to the analysis of total flavonoids and the rutine content was analyzed in fruits by HPLC. The data obtained were submitted to analysis of variance and, when significant the F test were adjusted, regression equations for the variables, as a function of collection times. The length, thickness and width of the fruit were not influenced by the time of fruit collection, as well as the flavonoid content, by spectrophotometry, in the fruit and leaf. For the characteristics dry weight and humidity, the behavior was quadratic. The rutine content analyzed by HPLC in the fruit differed statistically, being the first season with the highest average OF 14,3It is concluded that the collection times evaluated do not influence the total flavonoid content of fava-d'anta, however, there is a higher rutine content when the fruits are green.pt_BR
dc.description.resumoA fava danta (Dimorphandra mollis Benth) é uma espécie do Cerrado e, por suas inúmeras potencialidades fitoquímicas, possui alto potencial econômico. O fruto tem importância econômica, pois é de onde a indústria extrai princípios ativos como rutina, quercetina e ramnose, usados na fabricação de medicamentos e cosméticos. O ponto de colheita de plantas medicinais varia de acordo com o órgão da planta, estágio de desenvolvimento, época do ano e hora do dia. A determinação do melhor período de colheita permite o máximo aproveitamento pós-colheita do produto vegetal, por apresentar melhor qualidade dos compostos de interesse, sem o mínimo de perdas. Assim, objetivou-se avaliar a influência da época de coleta dos frutos e folhas de fava-danta sobre o teor de flavonoides totais e de rutina nos frutos. As coletas foram realizadas na zona rural do município de Montes Claros-MG. Realizaram-se cinco coletas, no período final de maturação dos frutos (0, 7, 14, 21, 28 dias), com intervalos de 7 dias e as épocas de 0, 7 e 14 dias apresentaram frutos ainda com coloração verde. Ao 21 dias, foram observados frutos marrons e outros verdes. No 28º dia, todos os frutos tinham coloração marrom. O estudo foi conduzido em delineamento em blocos casualizados. Foram selecionadas 10 árvores em produção, sendo coletados frutos e folhas em cada época de coleta. Para análises morfológicas, o comprimento, a largura e a espessura dos frutos foram mensurados. Foram determinados a matéria seca e o teor de umidade dos frutos. Folhas e frutos foram submetidos à análise de flavonoides totais, e o teor de rutina foi analisado em frutos por CLAE. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância e, quando significativo o teste F, foram ajustadas equações de regressão para as variáveis, em função das épocas de coleta. O comprimento, a espessura e a largura do fruto não foram influenciados pela época de coleta dos frutos, assim como o teor de flavonoides, por espectrofotometria, no fruto e na folha. Para as características peso seco e umidade, o comportamento foi quadrático. O teor de rutina analisado por CLAE no fruto diferiu estatisticamente, sendo a primeira época com o maior teor médio de 14,3%. Conclui-se que as épocas de coleta avaliadas não influenciam o teor de flavonoides totais de fava-danta, entretanto há maior teor de rutina quando os frutos estão verdes.pt_BR
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCLAEpt_BR
dc.subjectestágio de maturaçãopt_BR
dc.subjectPlantas medicinaispt_BR
dc.subject.otherProdução vegetalpt_BR
dc.titleMonitoramento de flavonoides totais e rotina em frutos de fava-danta (Dimerphandra mollis Benth.)pt_BR
dc.typeDissertação de Mestradopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
iago___disserta__o_cd.pdf862.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.