Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/31816
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Eloísa de Oliveira Simões Salibapt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0561003170428359pt_BR
dc.creatorEdgar de Alencar Teixeirapt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/9337709330110505pt_BR
dc.date.accessioned2020-01-13T12:00:52Z-
dc.date.available2020-01-13T12:00:52Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/31816-
dc.description.abstractFound in the major South American river basins, the surubim (Pseudoplatystoma sp) is Pimelodidae family fish and have great economic importance. It possesses nocturnal characteristics and carnivorous alimentary habits. It is one of the freshwater fish with bigger commercial value. Surubim has a great production potential and its meat is of excellent quality. The reduction of the natural reserves is stimulating its farming, but there is still not available a complete technological package for that yet. The main limitations for the surubim farming are the reproduction and the nutrition mainly of the young phase fish. Aspects of importance, production, reproduction, nutrition and strategies of evaluation of foods and determination of nutrition requirements of surubim are approached in this article.pt_BR
dc.description.resumoEncontrados nas principais bacias hidrográficas sul-americanas, o surubim (Pseudoplatystoma sp) é um peixe da família Pimelodidae. Possui hábito noturno e estritamente piscívoro. De grande importância econômica, é considerado um dos peixes de água doce de maior valor comercial. A diminuição dos estoques naturais vem impulsionando sua produção em cativeiro. Apesar de não se ter um pacote tecnológico completo para a produção, o seu grande potencial produtivo e a qualidade da sua carne despertam grande interesse comercial. As principais limitações para a criação do surubim em cativeiro estão relacionadas com a sua reprodução e a nutrição, principalmente de fases jovens. Aspectos relacionados a sua importância, produção, reprodução, nutrição e estratégias de avaliação de alimentos e de determinação das necessidades nutricionais são abordados nesse capítulo.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentVET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIApt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Zootecniapt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectDigestibilidadept_BR
dc.subjectSurubimpt_BR
dc.subjectAlimentação e raçõespt_BR
dc.subjectPeixept_BR
dc.subject.otherNutrição Animalpt_BR
dc.titleAvaliação de alimentos e exigências de energia e proteína para juvenis de surubim (Pseudoplatystoma spp)pt_BR
dc.typeTesept_BR
Appears in Collections:Teses de Doutorado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Edgar de Alencar.pdf725.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.