Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/31816
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor1 | Eloísa de Oliveira Simões Saliba | pt_BR |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/0561003170428359 | pt_BR |
dc.creator | Edgar de Alencar Teixeira | pt_BR |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9337709330110505 | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2020-01-13T12:00:52Z | - |
dc.date.available | 2020-01-13T12:00:52Z | - |
dc.date.issued | 2008 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/31816 | - |
dc.description.abstract | Found in the major South American river basins, the surubim (Pseudoplatystoma sp) is Pimelodidae family fish and have great economic importance. It possesses nocturnal characteristics and carnivorous alimentary habits. It is one of the freshwater fish with bigger commercial value. Surubim has a great production potential and its meat is of excellent quality. The reduction of the natural reserves is stimulating its farming, but there is still not available a complete technological package for that yet. The main limitations for the surubim farming are the reproduction and the nutrition mainly of the young phase fish. Aspects of importance, production, reproduction, nutrition and strategies of evaluation of foods and determination of nutrition requirements of surubim are approached in this article. | pt_BR |
dc.description.resumo | Encontrados nas principais bacias hidrográficas sul-americanas, o surubim (Pseudoplatystoma sp) é um peixe da família Pimelodidae. Possui hábito noturno e estritamente piscívoro. De grande importância econômica, é considerado um dos peixes de água doce de maior valor comercial. A diminuição dos estoques naturais vem impulsionando sua produção em cativeiro. Apesar de não se ter um pacote tecnológico completo para a produção, o seu grande potencial produtivo e a qualidade da sua carne despertam grande interesse comercial. As principais limitações para a criação do surubim em cativeiro estão relacionadas com a sua reprodução e a nutrição, principalmente de fases jovens. Aspectos relacionados a sua importância, produção, reprodução, nutrição e estratégias de avaliação de alimentos e de determinação das necessidades nutricionais são abordados nesse capítulo. | pt_BR |
dc.description.sponsorship | CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | VET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIA | pt_BR |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Zootecnia | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Digestibilidade | pt_BR |
dc.subject | Surubim | pt_BR |
dc.subject | Alimentação e rações | pt_BR |
dc.subject | Peixe | pt_BR |
dc.subject.other | Nutrição Animal | pt_BR |
dc.title | Avaliação de alimentos e exigências de energia e proteína para juvenis de surubim (Pseudoplatystoma spp) | pt_BR |
dc.type | Tese | pt_BR |
Appears in Collections: | Teses de Doutorado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Edgar de Alencar.pdf | 725.56 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.