Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/39490
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorVanessa Silva Padilhapt_BR
dc.creatorMariany Silva Vazpt_BR
dc.creatorÉrika Barbosa Lagarespt_BR
dc.creatorLucilene Rezende Anastáciopt_BR
dc.date.accessioned2022-02-18T23:51:09Z-
dc.date.available2022-02-18T23:51:09Z-
dc.date.issued2016-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue59pt_BR
dc.citation.spage250pt_BR
dc.citation.epage259pt_BR
dc.identifier.issn19819919pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/39490-
dc.description.abstractObjective: To assess the level of knowledge about food and nutrition, changes in eating habits and anthropometric users overweight and obese before and after participation in nutritional education groups. Methods: A longitudinal study evaluating 23 individuals with overweight participants operating group focused on weight loss and nutritional education, which were assessed in two stages, through food frequency questionnaires, nutrition knowledge and food and evaluationof anthropometric data. Results: The common participants (n = 23) lost weight (average 2.5 ± 4.1 kg) and had asignificantlyreduction of waist circumference (average of 4.8 ± 4.6 cm) (p = 0.009 and <0.001, respectively). Regarding nutritional knowledge was also observed improvement, with significant reduction in the total number of errors (43.5 ± 10.3% to 32.0 ± 11.2%; p <0.05) in theapplied questionnaire. In food consumption, realized a significant increase (p <0.05) in the frequency of consumption of foods such as vegetables in the form of raw salads, cooked vegetables and milk or yogurt and a decrease in consumption of foods such as potato chips, package ; fried snacks and cookies. Conclusion: The participation of users in operative groups for weight loss resulted in improvements in knowledge, eating habits and a significant reduction in weight and waist circumference.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: avaliar o nível de conhecimento sobre alimentação enutrição, modificações nos hábitos alimentares e em variáveis antropométricas de usuários com sobrepeso e obesos antes e após participação em grupos de reeducação alimentar. Métodos: Estudo longitudinal com avaliação de 23 indivíduos portadores de excessode peso participantes de grupo operativo voltado para emagrecimento e reeducação alimentar, que foram avaliados em dois momentos, por meio de questionários de frequência alimentar, conhecimento nutricional e alimentar e avaliação de dados antropométricos.Resultados: Os participantes frequentes (n=23) perderam peso (média de 2,5±4,1 kg) e tiveram redução da circunferência da cintura (em média de 4,8±4,6 cm) de forma significativa (p=0,009 e <0,001, respectivamente). Em relação ao conhecimento nutricional, também foi observada melhora, com redução significativa do número total de erros (de 43,5±10,3% para 32,0±11,2%; p<0,05) no questionário aplicado. No consumo alimentar, percebeu-se aumento significativo (p<0,05) na frequência de consumo de alimentos como de hortaliças na forma de saladas cruas, hortaliças cozidas e leite ou iogurtes e a diminuição do consumo de alimentos como batata frita, de pacote; salgados fritos e biscoitos. Conclusão: A participação dosusuários nos grupos operativos para perda de peso resultou em melhoras nos conhecimentos, hábitos alimentares e redução significativa de peso e circunferência da cintura.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOSpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimentopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAntropometriapt_BR
dc.subjectAtenção Primária à Saúdept_BR
dc.subjectEducação Alimentar e Nutricionalpt_BR
dc.subjectGrupos de Autoajudapt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.subject.otherEducação nutricionalpt_BR
dc.titleEfeito da participação em grupos operativos para redução de peso em conhecimentos e parâmetros nutricionaispt_BR
dc.title.alternativeEffect of operative groups for obese adults on nutrition knowledge and parameterspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/463/400pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.