Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/39602
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Ana Paula de Souza de Paula | pt_BR |
dc.creator | Flávia Beatriz Custódio | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2022-02-23T09:41:07Z | - |
dc.date.available | 2022-02-23T09:41:07Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.citation.volume | 5 | pt_BR |
dc.citation.issue | 6 | pt_BR |
dc.citation.spage | 4622 | pt_BR |
dc.citation.epage | 4630 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 25258761 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/39602 | - |
dc.description.abstract | The laboratory services are constantly developing and with this, the need for more reliable results is a constant concern. With this, there is an increase in laboratories with recognized management systems. In this way, the objective of this study was to verify the vision of laboratories of microbiological analyzes of foods of Minas Gerais in relation to the benefits and difficulties in the implantation of quality programs. This work was carried out through questionnaires sent to 14 laboratories that performed microbiological analyzes of foods in Minas Gerais. Of these, only five answered questions related to the quality and implementation of quality programs in their laboratories. The benefits observed by all the laboratories were similar, and the reliability and reliability of the results were the most important. The factor considered as difficulty, which was pointed out by the majority, was the relative acceptance of the employees in the process of implementing quality programs. It can be observed that the participating laboratories, possibly due to their experience with quality programs, did not highlight their difficulties, but rather the benefits obtained from the implementation of theseprograms, indicating a consequent improvement in quality. | pt_BR |
dc.description.resumo | Os serviços laboratoriais estão em constante desenvolvimento e com isso, a necessidade de resultados mais confiáveis é uma constante preocupação. Com isto, observa-se aumento de laboratórios com sistemas de gestão reconhecidos. Desta forma, o objetivo deste estudo foi verificar a visão dos laboratórios de análises microbiológicas de alimentos de Minas Gerais em relação aos benefícios e dificuldades na implantação de programas da qualidade. Esse trabalho foi realizado por meio de questionários enviados a 14 laboratórios que realizavam análises microbiológicas de alimentos em Minas gerais. Destes, somente cinco responderam às perguntas relacionadas à qualidade e a implantação de programas da qualidade em seus laboratórios. Os benefícios observados por todos os laboratórios foram semelhantes, sendo que a garantia da confiabilidade e da credibilidade dos resultados foi o mais importante. O fator considerado como dificuldade, que foi apontado pela maioria, foi a aceitação relativa dos funcionários no processo de implantação dos programas da qualidade. Pode-se observar que os laboratórios participantes, possivelmente pela vivência com programas da qualidade, não destacaram suas dificuldades e sim os benefícios obtidos com a implantação desses programas, indicando consequentemente avanço na qualidade. | pt_BR |
dc.format.mimetype | pt_BR | |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | FAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOS | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Brazilian Journal of Development | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Gestão da qualidade | pt_BR |
dc.subject | ISO/IEC 17.025 | pt_BR |
dc.subject | ISO 9001 | pt_BR |
dc.subject | Análise de alimentos | pt_BR |
dc.subject.other | Gestão da Qualidade | pt_BR |
dc.subject.other | Laboratórios de alimentos | pt_BR |
dc.title | Programas da qualidade em laboratórios de análises microbiológicas de alimentos: percepção dos benefícios e dificuldades na implantação | pt_BR |
dc.title.alternative | Quality programs in microbiological food analysis laboratories: perception of the benefits and difficulties in the implantation | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.url.externa | https://www.brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/view/1658/1577 | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigo de Periódico |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Programas da qualidade em laboratórios de análises microbiológicas de alimentos percepção dos benefícios e dificuldades na implantação.pdf | 345.62 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.