Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/39602
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorAna Paula de Souza de Paulapt_BR
dc.creatorFlávia Beatriz Custódiopt_BR
dc.date.accessioned2022-02-23T09:41:07Z-
dc.date.available2022-02-23T09:41:07Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.volume5pt_BR
dc.citation.issue6pt_BR
dc.citation.spage4622pt_BR
dc.citation.epage4630pt_BR
dc.identifier.issn25258761pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/39602-
dc.description.abstractThe laboratory services are constantly developing and with this, the need for more reliable results is a constant concern. With this, there is an increase in laboratories with recognized management systems. In this way, the objective of this study was to verify the vision of laboratories of microbiological analyzes of foods of Minas Gerais in relation to the benefits and difficulties in the implantation of quality programs. This work was carried out through questionnaires sent to 14 laboratories that performed microbiological analyzes of foods in Minas Gerais. Of these, only five answered questions related to the quality and implementation of quality programs in their laboratories. The benefits observed by all the laboratories were similar, and the reliability and reliability of the results were the most important. The factor considered as difficulty, which was pointed out by the majority, was the relative acceptance of the employees in the process of implementing quality programs. It can be observed that the participating laboratories, possibly due to their experience with quality programs, did not highlight their difficulties, but rather the benefits obtained from the implementation of theseprograms, indicating a consequent improvement in quality.pt_BR
dc.description.resumoOs serviços laboratoriais estão em constante desenvolvimento e com isso, a necessidade de resultados mais confiáveis é uma constante preocupação. Com isto, observa-se aumento de laboratórios com sistemas de gestão reconhecidos. Desta forma, o objetivo deste estudo foi verificar a visão dos laboratórios de análises microbiológicas de alimentos de Minas Gerais em relação aos benefícios e dificuldades na implantação de programas da qualidade. Esse trabalho foi realizado por meio de questionários enviados a 14 laboratórios que realizavam análises microbiológicas de alimentos em Minas gerais. Destes, somente cinco responderam às perguntas relacionadas à qualidade e a implantação de programas da qualidade em seus laboratórios. Os benefícios observados por todos os laboratórios foram semelhantes, sendo que a garantia da confiabilidade e da credibilidade dos resultados foi o mais importante. O fator considerado como dificuldade, que foi apontado pela maioria, foi a aceitação relativa dos funcionários no processo de implantação dos programas da qualidade. Pode-se observar que os laboratórios participantes, possivelmente pela vivência com programas da qualidade, não destacaram suas dificuldades e sim os benefícios obtidos com a implantação desses programas, indicando consequentemente avanço na qualidade.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOSpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Developmentpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectGestão da qualidadept_BR
dc.subjectISO/IEC 17.025pt_BR
dc.subjectISO 9001pt_BR
dc.subjectAnálise de alimentospt_BR
dc.subject.otherGestão da Qualidadept_BR
dc.subject.otherLaboratórios de alimentospt_BR
dc.titleProgramas da qualidade em laboratórios de análises microbiológicas de alimentos: percepção dos benefícios e dificuldades na implantaçãopt_BR
dc.title.alternativeQuality programs in microbiological food analysis laboratories: perception of the benefits and difficulties in the implantationpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/view/1658/1577pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.