Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40735
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorAlessandro Rodrigo Pedroso Tomasipt_BR
dc.creatorRafael Fortes Soarespt_BR
dc.date.accessioned2022-04-04T14:15:59Z-
dc.date.available2022-04-04T14:15:59Z-
dc.date.issued2019-09-
dc.citation.volume22pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage34pt_BR
dc.citation.epage63pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35699/1981-3171.2019.15265pt_BR
dc.identifier.issn1981-3171pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/40735-
dc.description.abstractCraftbrewering is a social phenomenon that can be empirically observed and associated with the Leisure Studies. This paper presents and goes through to partial results of a doctoral thesis named “From the pot until the glass: brewering as leisure practice” and deal with aspects of a group of craft brewers in Belo Horizonte, city inMinas Geraisstate,Brazil,such as the relationship of that practicewith leisure. As aqualitative study with ethnographic characteristic, interviews has been made, participation in brewering sessions and craft brewering at home made by one of the authors, registered in a field journal. The brewers can be seenas a social group, mainly males, witha cultural approach, inserted in labor world and with common characteristics free time, space and financial resources for leisure living.pt_BR
dc.description.resumoA produção de cerveja caseira é um fenômeno social que pode ser empiricamente observado e associado ao campo de Estudos do Lazer. Este texto apresenta e avança em relação aos resultados parciais da tese de doutorado intitulada “Da panela ao copo: a produção de cerveja como prática de lazer”, e abordou aspectos sobre um grupo de cervejeiros caseiros de Belo Horizonte – MG e as interfaces desta prática com o lazer. Como estudo qualitativo com características etnográficas, foram realizadas entrevistas semi-estruturadas, acompanhamento de brassagens e produção de cerveja em casa por um dos autores, com registro em diário de campo. Observou-se que os cervejeiros compõem um grupo social, majoritariamente masculino, culturalmente próximo, inserido no mercado de trabalho e que possuem em comum as variáveis tempo, espaço e dinheiro para vivenciar seu lazer.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentEEF - DEPARTAMENTO DE TERAPIA OCUPACIONALpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofLicerept_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAtividades de lazerpt_BR
dc.subjectCervejapt_BR
dc.subjectGrupo socialpt_BR
dc.subject.otherLazerpt_BR
dc.subject.otherCerveja - Fabricaçãopt_BR
dc.subject.otherGrupos sociaispt_BR
dc.titleO produtor de cerveja caseira em Belo Horizonte: características do grupo e interfaces com os estudos do lazerpt_BR
dc.title.alternativeThe homebrewer in Belo Horizonte: group features and links with leisure studiespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.ufmg.br/index.php/licere/article/view/15265pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/ 0000-0002-4711-0544pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/ 0000-0001-7071-3725pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
O produtor de cerveja caseira em Belo Horizonte.pdf275.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.