Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40740
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dc.creatorKely Tatianne Costa Santanapt_BR
dc.creatorJoanes Pereira Andrade Júniorpt_BR
dc.creatorMatheus Dias Carvalhopt_BR
dc.creatorMaximiliano Soares Pintopt_BR
dc.date.accessioned2022-04-04T17:01:43Z-
dc.date.available2022-04-04T17:01:43Z-
dc.date.issued2018-12-
dc.citation.issue6pt_BR
dc.identifier.sici1pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/40740-
dc.description.abstractKefir is a drink fermented by a symbiotic culture present in a polysaccharides’ matrix, which is constituted mainly by microorganisms of the type Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Acetobacter and yeasts, it has been the subject of Researchs, regards its antimicrobial capacity on various pathogenic microorganisms. Knowing the high pathogenicity of E. coli, the present study aims to evaluate the Minimal Inhibitory Concentration of kefir serum on such bacteria. The obtained results indicate that at the concentrations tested, the kefir serum did not present inhibitory activity, being necessary the analysis of other concentrations or on other microrganisms. It is concluded that the Minimal Inhibitory Concentration of kefir serum is not any of the ones tested in the present work.pt_BR
dc.description.resumoO kefir é uma bebida fermentada por uma cultura simbiótica presente em uma matriz de polissacarídeos, que é constituída principalmente por microrganismos do tipo Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Acetobacter e leveduras, vem sendo alvo de pesquisas quanto à sua capacidade antimicrobiana sobre diversos microrganismos patogênicos. Sabendo-se da elevada patogenicidade da E coli, o presente trabalho tem como objetivo avaliar a concentração inibitória mínima de soro de kefir sobre tal bactéria. Os resultados obtidos indicam que para as concentrações testadas, o soro de kefir não apresentou atividade inibitória, sendo preciso a análise de outras concentrações ou sobre outros microrganismos. Conclui-se que a concentração inibitória mínima do soro de kefir não se encontra dentre as testadas no presente trabalho.pt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofSimpósio de Engenharia e Ciência de Alimentos - SECApt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherEscherichia colipt_BR
dc.subject.otherBebidas fermentadaspt_BR
dc.titleAvaliação da concentração inibitória mínima (CIM) do soro de kefir estéril frente à Escherichia colipt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
dc.url.externahttps://proceedings.science/seca/seca-2018/trabalhos/avaliacao-da-concentracao-inibitoria-minina-%28cim%29-do-soro-de-kefir-esteril-frente-a-escherichia-colipt_BR
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