Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/40945
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorBruna Alves Pereira Mendespt_BR
dc.creatorRoberto Gonçalves Junqueirapt_BR
dc.creatorScheilla Vitorino Carvalho de Souzapt_BR
dc.date.accessioned2022-04-08T23:35:38Z-
dc.date.available2022-04-08T23:35:38Z-
dc.date.issued2020-
dc.citation.volume9pt_BR
dc.citation.issue12pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage21pt_BR
dc.identifier.doi10.33448/rsd-v9i12.11287pt_BR
dc.identifier.issn2525-3409pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/40945-
dc.description.abstractThe objective of the present work was to carry out a historical analysis of 2,580 samples of industrial cheeses inspected in the Minas Gerais state - Brazil, concerning to the regulated physicochemical parameters: humidity, fat in dry matter, residual alkaline phosphatase enzyme activity and nitrate, during seven years. The parameters with highest prevalence of non-compliancy were fat in dry matter and activity of the alkaline phosphatase enzyme, driven by the Minas Frescal and Mozzarella varieties, respectively. There was also evidence of stability in the profile of non-compliancy in the evaluated period. Thus, actions to promote quality improvement focused in critical parameters would be strategic for a change in the level of quality and conformity of cheeses in the state. It was concluded that statistical tools applied in a complementary way to the inspection analyzes allowed to know and monitor the System, pointing out actions for its improvement, with focus on the promotion of food safety.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo do presente trabalho foi realizar uma análise histórica do perfil de conformidade de 2.580 amostras de queijos industriais sob fiscalização no estado de Minas Gerais, em relação aos parâmetros físico-químicos regulamentados Umidade, Matéria Gorda no Extrato Seco, Atividade da Enzima Fosfatase Alcalina Residual e Nitrato,no período de sete anos. Os parâmetros com maior prevalência de não conformidades foram Matéria Gorda no Extrato Seco e Atividade da Enzima Fosfatase Alcalina, alavancados pelas contribuições dos queijos Minas Frescal e Muçarela, respectivamente. Estabilidade no perfil de não conformidades foi evidenciada no período considerado. Concluiu-se que o investimento em ações voltadas para aqueles parâmetros identificados como críticos seria uma importante tática para promoção de uma mudança no patamar de qualidade e conformidade de queijos no estado. Ainda, observou-se que a aplicação de ferramentas estatísticas sobre as séries históricas de análises fiscais permite um melhor entendimento e monitoramento do sistema, com direcionamento das ações de melhoria, visando à promoção da segurança dos alimentos.pt_BR
dc.description.sponsorshipOutra Agênciapt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOSpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectQualidadept_BR
dc.subjectQueijopt_BR
dc.subjectParâmetros físico-químicospt_BR
dc.subjectHistóricopt_BR
dc.subject.otherAnálise de alimentospt_BR
dc.subject.otherQueijospt_BR
dc.titleAvaliação da conformidade de queijos industriais fiscalizados em Minas Gerais, Brasilpt_BR
dc.title.alternativeConformity assessment of industrial cheeses inspected in Minas Gerais, Brazilpt_BR
dc.title.alternativeEvaluación de la conformidad de quesos industriales inspeccionados en Minas Gerais, Brasilpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/11287pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Avaliação da conformidade de queijos industriais fiscalizados em Minas Gerais, Brasil.pdf320.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.