Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/44842
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor1 | Marcos Xavier Silva | pt_BR |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/1407172552612027 | pt_BR |
dc.contributor.advisor-co1 | Soraia de Araújo Diniz | pt_BR |
dc.contributor.referee1 | Lílian Viana Teixeira | pt_BR |
dc.contributor.referee2 | Liliane Denise Miranda Menezes | pt_BR |
dc.contributor.referee3 | Júnia Patrícia Mafra Gonçalvez | pt_BR |
dc.creator | Julya Cunha de Carvalho Matos | pt_BR |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9982812835067619 | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2022-09-02T13:52:27Z | - |
dc.date.available | 2022-09-02T13:52:27Z | - |
dc.date.issued | 2020-02-19 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/44842 | - |
dc.description.abstract | In Brazil, inspection of products of animal origin takes place at the municipal, state and federal levels. Each of these bodies has specific duties. This study carried out a survey of the nonconformities found in dairy products in Minas Gerais, Brazil, between 2011 and 2017, by the official state inspection body. The most common non-conformities found suggest fraud by adding water and/or other ingredients aiming at a higher profit in the final product. The percentage of non-conformities in the dairy drink was 6.1%; that of dulce de leche, 27.6%; that of pasteurized milk, 41.7%; that of fermented milk, 44.2%; butter, 40.3%; “minas frescal” cheese, 72.5%; mozzarella cheese, 10.5%; curd, 22.6%; and fresh ricotta with 31.1% nonconformities. This survey demonstrated the importance of official inspection, given the large number of non-conformities found. | pt_BR |
dc.description.resumo | A fiscalização de produtos de origem animal ocorre nas esferas municipal, estadual e federal, tendo cada um destes órgãos atribuições específicas. Este estudo fez um levantamento das não conformidades encontradas nos produtos lácteos em Minas Gerais entre 2011 e 2017, pelo órgão oficial de fiscalização estadual. As não conformidades mais comuns encontradas sugerem fraude por adição de água e/ou outros ingredientes visando a um lucro mais alto no produto final. A porcentagem de não conformidades da bebida láctea foi de 6,1%; a de doce de leite, de 27,6%; a de leite pasteurizado, de 41,7%; a dos leites fermentados, de 44,2%; manteiga, 40,3%; queijo minas frescal, 72,5%; queijo mussarela, 10,5%; requeijão, 22,6%; e ricota fresca com 31,1% de não conformidades. Este levantamento demonstrou a importância da inspeção oficial, em face do grande número de não-conformidades encontrado por este serviço. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Produtos lácteos | pt_BR |
dc.subject | Origem animal - | pt_BR |
dc.subject | Leite | pt_BR |
dc.title | Estudo descritivo das análises de produtos lácteos avaliados pelo órgão de fiscalização em Minas Gerais no período de 2011 a 2017 | pt_BR |
dc.type | Dissertação | pt_BR |
Appears in Collections: | Dissertações de Mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Dissertação Julya Final 23 de agosto de 2022.pdf | 1.6 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.