Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/44842
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Marcos Xavier Silvapt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1407172552612027pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Soraia de Araújo Dinizpt_BR
dc.contributor.referee1Lílian Viana Teixeirapt_BR
dc.contributor.referee2Liliane Denise Miranda Menezespt_BR
dc.contributor.referee3Júnia Patrícia Mafra Gonçalvezpt_BR
dc.creatorJulya Cunha de Carvalho Matospt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/9982812835067619pt_BR
dc.date.accessioned2022-09-02T13:52:27Z-
dc.date.available2022-09-02T13:52:27Z-
dc.date.issued2020-02-19-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/44842-
dc.description.abstractIn Brazil, inspection of products of animal origin takes place at the municipal, state and federal levels. Each of these bodies has specific duties. This study carried out a survey of the nonconformities found in dairy products in Minas Gerais, Brazil, between 2011 and 2017, by the official state inspection body. The most common non-conformities found suggest fraud by adding water and/or other ingredients aiming at a higher profit in the final product. The percentage of non-conformities in the dairy drink was 6.1%; that of dulce de leche, 27.6%; that of pasteurized milk, 41.7%; that of fermented milk, 44.2%; butter, 40.3%; “minas frescal” cheese, 72.5%; mozzarella cheese, 10.5%; curd, 22.6%; and fresh ricotta with 31.1% nonconformities. This survey demonstrated the importance of official inspection, given the large number of non-conformities found.pt_BR
dc.description.resumoA fiscalização de produtos de origem animal ocorre nas esferas municipal, estadual e federal, tendo cada um destes órgãos atribuições específicas. Este estudo fez um levantamento das não conformidades encontradas nos produtos lácteos em Minas Gerais entre 2011 e 2017, pelo órgão oficial de fiscalização estadual. As não conformidades mais comuns encontradas sugerem fraude por adição de água e/ou outros ingredientes visando a um lucro mais alto no produto final. A porcentagem de não conformidades da bebida láctea foi de 6,1%; a de doce de leite, de 27,6%; a de leite pasteurizado, de 41,7%; a dos leites fermentados, de 44,2%; manteiga, 40,3%; queijo minas frescal, 72,5%; queijo mussarela, 10,5%; requeijão, 22,6%; e ricota fresca com 31,1% de não conformidades. Este levantamento demonstrou a importância da inspeção oficial, em face do grande número de não-conformidades encontrado por este serviço.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência Animalpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectProdutos lácteospt_BR
dc.subjectOrigem animal -pt_BR
dc.subjectLeitept_BR
dc.titleEstudo descritivo das análises de produtos lácteos avaliados pelo órgão de fiscalização em Minas Gerais no período de 2011 a 2017pt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dissertação Julya Final 23 de agosto de 2022.pdf1.6 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.