Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/48817
Type: Artigo de Periódico
Title: Technological quality of grain of common bean genotypes of the black commercial class
Other Titles: Qualidade tecnológica de grãos de genótipos selecionados de feijão-comum da classe comercial preta
Authors: Marina Borges de Oliveira Silva
Abner José de Carvalho
Andréia Márcia Santos de Souza David
Ignácio Aspiazú
Erika Endo Alves
José Eustáquio de Souza Carneiro
Orlando Gonçalves Brito
Andrey Antunes de Souza
Abstract: The technological quality from grains of bean should be evaluated in trials of elite lines to complement the agronomic performance evaluation, ensure the selection and recommendation of new cultivars, and guarantee its greater acceptance by the consumer market. Thus, this study aimed to evaluate the technological quality from selected genotypes of black bean grains. We used 12 elite lines and 4 cultivars from commercial black group constituents of the Value for Cultivation and Use (VCU). The trial was carried out on the Experimental Farm of Federal University of Viçosa-MG, in Coimbra County, in the 2012 crops of autumn/winter seasons. The experimental design was in randomized block, with three replications. The evaluated characteristics were shape, degree of flattening, thousand grains weight, hard-to-cook grains percentage, cooking time, husk percentage and the hydration capacity of the grains. The lines VP 24, VP 25 and VP 29 present the medium level of resistance to cooking similar to the cultivars (controls), and the other evaluated lines have normal resistance to bean cooking. The genotypes CNFP 11977, VP 29 and ‘Ouro Negro’ attain, in shorter time, 50% of the maximum hydration capacity of the grains, and resistance between normal and medium for cooking time. The lines VP 29 and CNFP 11977 also obtained the greatest hydration capacity for most evaluated times. The lines VP 26, VP 29, CNFP 11992, VP 27, VP 28, and CNFP 11977 present the best characteristics associated with technological quality of grains.
Abstract: A qualidade tecnológica de grãos de feijão deve ser avaliada em ensaios de linhagens-elite para complementar a avaliação do desempenho agronômico, assegurar a seleção e recomendação de novas cultivares e garantir maior aceitação pelo mercado consumidor. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade tecnológica de grãos de genótipos selecionados de feijão-preto. Foram utilizados grãos de 12 linhagens-elite e quatro cultivares constituintes do ensaio de Valor de Cultivo e Uso (VCU). O ensaio foi conduzido na Fazenda Experimental da UFV, localizada em Coimbra-MG, na safra de outono-inverno de 2012. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com três repetições. As características avaliadas foram forma, grau de achatamento dos grãos, massa de mil grãos, porcentagem de grãos duros, tempo de cocção, porcentagem de casca e capacidade de hidratação dos grãos. As linhagens VP 24, VP 25 e VP 29 apresentam o nível de resistência média ao cozimento semelhante às cultivares (testemunhas), e as demais linhagens avaliadas possuem resistência normal ao cozimento de feijão. Os genótipos CNFP 11977, VP 29 e Ouro Negro atingem, em menor tempo, 50% da máxima capacidade de hidratação dos grãos e resistência entre normal e média quanto ao tempo de cocção. As linhagens VP 29 e CNFP 11977 também obtiveram a maior capacidade de hidratação na maioria dos tempos avaliados. As linhagens VP 26, VP 29, CNFP 11992, VP 27, VP 28, CNFP 11977 apresentam as melhores características associadas à qualidade tecnológica de grãos.
Subject: Feijão -- Qualidade
Feijão comum
Alimentos - Qualidade
Alimentos -- Análise
Genética vegetal
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.5039/agraria.v14i3a5660
URI: http://hdl.handle.net/1843/48817
Issue Date: 2019
metadata.dc.url.externa: http://www.agraria.pro.br/ojs32/index.php/RBCA/article/view/v14i3a5660
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Brasileira de Ciências Agrárias
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Technological quality of grain of common bean genotypes of the black commercial class.pdf2.99 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.