Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/49915
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dc.creatorSterline Therrierpt_BR
dc.creatorClara Marize Carlospt_BR
dc.creatorRaquel Fernandes Costapt_BR
dc.creatorGiovana Paula Rezende Siminopt_BR
dc.creatorJaqueline Almeida Guimarães Barbosapt_BR
dc.date.accessioned2023-02-10T21:44:54Z-
dc.date.available2023-02-10T21:44:54Z-
dc.date.issued2020-11-23-
dc.citation.volume35pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18471/rbe.v35.38558pt_BR
dc.identifier.issn2178-8650pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/49915-
dc.description.abstractObjective: to evaluate the infusion of enteral nutrition in adult patients admitted to an intensive care unit. Method: a descriptive, quantitative and longitudinal study, carried out over four months in a high-complexity public hospital, with patients using enteral nutritional therapy. Descriptive statistical analyses were performed with mean, standard deviation and percentage. Results: enteral nutrition was administered early after admission to the intensive care unit in most of the cases (64%). In 71% of the patients, the infusion volume of enteral nutrition was between 80% and 100% of that prescribed. The factors that most limited the infusion were complications in the use of the feeding tube (14%), hemodynamic and clinical instability (12%), and gastric stasis (12%). Conclusion: the infusion of enteral nutrition proved to be satisfactory and, among the factors that limited the infusion, many are preventable with the improvement of Nursing care, requiring the training of the team.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: avaliar a infusão da nutrição enteral em pacientes adultos internados em unidade de terapia intensiva. Método: estudo descritivo, quantitativo e longitudinal, desenvolvido ao longo de quatro meses em hospital público de alta complexidade, com pacientes em uso da terapia nutricional enteral. Foram realizadas análises estatísticas descritivas com média, desvio-padrão e percentual. Resultados: a administração da nutrição enteral ocorreu de forma precoce após a admissão na unidade de terapia intensiva na maioria dos casos (64%). Em 71% dos pacientes, o volume de infusão da nutrição enteral foi entre 80 e 100% do prescrito. Os fatores que mais limitaram a infusão foram complicações no uso da sonda de alimentação (14%), instabilidade hemodinâmica e clínica (12%), e estase gástrica (12%). Conclusão: a infusão da nutrição enteral mostrou-se satisfatória, e dentre os fatores que limitaram a infusão muitos são passíveis de prevenção com o aprimoramento dos cuidados de enfermagem, requerendo a capacitação da equipe.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM BÁSICApt_BR
dc.publisher.departmentHCL - HOSPITAL DAS CLINICASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Baiana de Enfermagem-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectNutrição enteralpt_BR
dc.subjectUnidades de Terapia Intensivapt_BR
dc.subjectCuidados de enfermagempt_BR
dc.subject.otherNutrição enteralpt_BR
dc.subject.otherUnidades de Terapia Intensivapt_BR
dc.subject.otherCuidados de enfermagempt_BR
dc.titleAvaliação da nutrição enteral em unidade de terapia intensivapt_BR
dc.title.alternativeEvaluation of enteral nutrition in an intensive care unitpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.ufba.br/index.php/enfermagem/article/view/38558pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-7713-3288pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-9908-507Xpt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-6276-4714pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-9814-3004pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-9175-0055pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

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