Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/52643
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorMaria Sirlene da Cruzpt_BR
dc.creatorAureo Eduardo Magalhães Ribeiropt_BR
dc.creatorErick Jose de Paula Simãopt_BR
dc.date.accessioned2023-04-28T12:20:53Z-
dc.date.available2023-04-28T12:20:53Z-
dc.date.issued2021-
dc.citation.issue59 e 6pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage19pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.29327/soberebpc2021.341171pt_BR
dc.identifier.isbn9786559412815pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/52643-
dc.description.abstractThis article aims to analyze the commercialization of family farming products in the urban commerce of five municipalities in Alto Jequitinhonha, Minas Gerais, identifying which products enter this circuit. To achieve this objective, 24 interviews were conducted with traders from the surveyed municipalities. The results indicate that the quantity of local products that enter the supermarket chain is directly related to factors such as formalization, scale and regularity of supply. Another highlight is the superior quality attributed to local foods compared to products from the conventional food industry. This quality is related to the traditional way of preparing these foods: family production is the main characteristic of this system, which combines eating habits with the culture and identity of the territory.pt_BR
dc.description.resumoEste artigo tem como objetivo analisar a venda dos produtos da agricultura familiar no comércio urbano de cinco municípios no Alto Jequitinhonha, Minas Gerais, identificando quais produtos entram neste circuito. Para atingir este objetivo foram realizadas 24 entrevistas com comerciantes dos municípios pesquisados. Os resultados indicam que o número de produtos locais que entram no circuito de supermercados está diretamente relacionado a fatores como formalização, escala e regularidade de oferta. Outro ponto de destaque é sobre a qualidade superior atribuída aos alimentos locais em relação aos produtos da indústria alimentar convencional. Esta qualidade está relacionada à forma tradicional com que esses alimentos são elaborados: a produção em regime familiar é a principal característica desse sistema que combina o costume alimentar com cultura e identidade do território.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCongresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural ; Encontro Brasileiro de Pesquisadores em Cooperativismo-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiar -- Alto Jequitinhonha (MG)pt_BR
dc.subject.otherProdutos agrícolas -- Comercializaçãopt_BR
dc.subject.otherAbastecimento de alimentospt_BR
dc.titleSistemas alimentares e abastecimento urbano: as vendas da agricultura familiar em supermercados no território Alto Jequitinhonha-MGpt_BR
dc.title.alternativeFood systems and urban supply: sales from family agriculture in supermarkets in the territory of Alto Jequitinhonha -MGpt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
dc.url.externahttps://even3.blob.core.windows.net/anais/341171.pdfpt_BR
Appears in Collections:Artigo de Evento



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.