Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/52643
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Maria Sirlene da Cruz | pt_BR |
dc.creator | Aureo Eduardo Magalhães Ribeiro | pt_BR |
dc.creator | Erick Jose de Paula Simão | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2023-04-28T12:20:53Z | - |
dc.date.available | 2023-04-28T12:20:53Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.citation.issue | 59 e 6 | pt_BR |
dc.citation.spage | 1 | pt_BR |
dc.citation.epage | 19 | pt_BR |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.29327/soberebpc2021.341171 | pt_BR |
dc.identifier.isbn | 9786559412815 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/52643 | - |
dc.description.abstract | This article aims to analyze the commercialization of family farming products in the urban commerce of five municipalities in Alto Jequitinhonha, Minas Gerais, identifying which products enter this circuit. To achieve this objective, 24 interviews were conducted with traders from the surveyed municipalities. The results indicate that the quantity of local products that enter the supermarket chain is directly related to factors such as formalization, scale and regularity of supply. Another highlight is the superior quality attributed to local foods compared to products from the conventional food industry. This quality is related to the traditional way of preparing these foods: family production is the main characteristic of this system, which combines eating habits with the culture and identity of the territory. | pt_BR |
dc.description.resumo | Este artigo tem como objetivo analisar a venda dos produtos da agricultura familiar no comércio urbano de cinco municípios no Alto Jequitinhonha, Minas Gerais, identificando quais produtos entram neste circuito. Para atingir este objetivo foram realizadas 24 entrevistas com comerciantes dos municípios pesquisados. Os resultados indicam que o número de produtos locais que entram no circuito de supermercados está diretamente relacionado a fatores como formalização, escala e regularidade de oferta. Outro ponto de destaque é sobre a qualidade superior atribuída aos alimentos locais em relação aos produtos da indústria alimentar convencional. Esta qualidade está relacionada à forma tradicional com que esses alimentos são elaborados: a produção em regime familiar é a principal característica desse sistema que combina o costume alimentar com cultura e identidade do território. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural ; Encontro Brasileiro de Pesquisadores em Cooperativismo | - |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject.other | Agricultura familiar -- Alto Jequitinhonha (MG) | pt_BR |
dc.subject.other | Produtos agrícolas -- Comercialização | pt_BR |
dc.subject.other | Abastecimento de alimentos | pt_BR |
dc.title | Sistemas alimentares e abastecimento urbano: as vendas da agricultura familiar em supermercados no território Alto Jequitinhonha-MG | pt_BR |
dc.title.alternative | Food systems and urban supply: sales from family agriculture in supermarkets in the territory of Alto Jequitinhonha -MG | pt_BR |
dc.type | Artigo de Evento | pt_BR |
dc.url.externa | https://even3.blob.core.windows.net/anais/341171.pdf | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigo de Evento |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Sistemas alimentares e abastecimento urbano as vendas da agricultura familiar em supermercados no território Alto Jequitinhonha-MG.pdf | 1.71 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.