Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/56006
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorAna Jacqueline Sales Santospt_BR
dc.creatorFlávia Maria Galizonipt_BR
dc.date.accessioned2023-07-10T15:19:19Z-
dc.date.available2023-07-10T15:19:19Z-
dc.date.issued2022-04-01-
dc.citation.volume16pt_BR
dc.citation.issue43pt_BR
dc.citation.spage421pt_BR
dc.citation.epage443pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.14393/RCT164318pt_BR
dc.identifier.issn1809-6271pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/56006-
dc.description.abstractIn Brazil, in the 1990s there were intense debates about food production, modernization of the countryside and the place of family farming in this context. Marginalized, family farmers organized themselves to build specific public rights and policies. This article analyzes how family farmers in Vale do Jequitinhonha relate to institutional purchasing channels promoted by the National School Meals Program. The research carried out, of a qualitative nature, comprised secondary data from public institutions and a case study in the municipality of Turmalina. The results indicated that family farming organizations created a shared form of governance to adapt the PNAE to local production and diet. He also pointed out that flexible programs and organized social groups are fundamental to leverage development possibilities.pt_BR
dc.description.resumoNo Brasil, na década de 1990 houveram intensos debates sobre produção de alimentos, modernização do campo e o lugar da agricultura familiar neste contexto. Marginalizados, agricultores familiares se organizaram para construir direitos e políticas públicas específicas. Este artigo analisa como agricultores familiares do Vale do Jequitinhonha se relacionam com canais de compras institucionais promovidos pelo Programa Nacional de Alimentação Escolar. A pesquisa realizada, de cunho qualitativo, compreendeu dados secundários de instituições públicas e estudo de caso no município de Turmalina. Os resultados indicaram que organizações da agricultura familiar criaram uma forma compartilhada da governança para adequação do PNAE à produção e dieta local. Apontou, ainda, que programas flexíveis e grupos sociais organizados são fundamentais para alavancar possibilidades de desenvolvimento.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Campo-Território-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAgricultura familiar, cultura, políticas públicaspt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiarpt_BR
dc.subject.otherPrograma Nacional de Alimentação Escolar (Brasil)pt_BR
dc.subject.otherProdutos agrícolas - Comercializaçãopt_BR
dc.subject.otherComunidades agrícolaspt_BR
dc.titleAgricultura familiar e gestão do PNAE: estudo de caso em Turmalina, Vale do Jequitinhonhapt_BR
dc.title.alternativeFamily farming and PNAE management: case study in Turmalina, Vale do Jequitinhonhapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://seer.ufu.br/index.php/campoterritorio/article/view/62620pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Agricultura familiar e gestão do PNAE.pdf447.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.