Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/56947
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dc.creatorThomaz Lanna Nevespt_BR
dc.creatorCristiane Bom Conselho Sales Alvarengapt_BR
dc.creatorRita de Castro Englerpt_BR
dc.creatorMaria Teresa Paulino Aguilarpt_BR
dc.creatorRosemary do Bom Conselho Salespt_BR
dc.date.accessioned2023-07-25T17:24:32Z-
dc.date.available2023-07-25T17:24:32Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.volume11pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage17pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/2175-3369.011.e20180207pt_BR
dc.identifier.issn2175-3369pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/56947-
dc.description.abstractFood systems have traditionally been the subject of social and agricultural sciences research. More recently, design research has been developing strategies that help understand the intersections between sustainability and the food system. It is not seen as a means of producing a tangible commodity to be marketed but as a result of an intangible sociotechnical system, which can be designed to improve life quality. This work aims to analyze the intersections between the concepts of Product-Service System (PSS) in Communities that Support Agriculture (CSA). In this context, two CSAs are analyzed as alternatives capable of positively transforming the way society produces, distributes and markets food. The limitations of this study and the role of design, in the development of more efficient and sustainable CSA models for the food system, are also discussed. The results allow to contextualize the functioning of the CSAs studied and to identify the particular challenges that can be overcome using PSS’ processes and skills.pt_BR
dc.description.resumoSistemas alimentares têm sido, tradicionalmente, objeto de estudo das ciências sociais e agrícolas. Mais recentemente, a pesquisa em Design vem desenvolvendo estratégias que buscam compreender as relações entre a sustentabilidade e o sistema alimentar. Não como meio de produção de uma commodity tangível a ser comercializada, mas como resultado de um sistema sociotécnico intangível, que pode ser projetado para melhoria da qualidade de vida. Este trabalho tem como objetivo analisar as interseções entre os conceitos de Sistema Produto-Serviço (PSS) em Comunidades que Sustentam a Agricultura (CSA). Nesse contexto, são analisadas duas CSAs como alternativas capazes de transformar positivamente a forma com a sociedade produz, distribui e comercializa os alimentos. Também se discute as limitações do estudo e o papel do design no desenvolvimento de modelos de CSAs mais eficientes e sustentáveis no que se refere ao sistema alimentar como um todo. Os resultados permitem contextualizar o funcionamento das CSAs estudadas e identificar os particulares desafios que possam ser superados utilizando-se processos e habilidades do PSS.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENG - DEPARTAMENTO DE ENGENHARIA MATERIAIS E DA CONSTRUÇÃO CIVILpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofurbe. Revista Brasileira de Gestão Urbanapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSustentabilidadept_BR
dc.subjectDesignpt_BR
dc.subjectSistemas alimentarespt_BR
dc.subjectAgriculturapt_BR
dc.subject.otherSustentabilidadept_BR
dc.subject.otherDesignpt_BR
dc.subject.otherAgriculturapt_BR
dc.titleSistema alimentar: um estudo comparativo de sistemas produto-serviço para produção, distribuição e comercialização de alimentospt_BR
dc.title.alternativeFood system: a comparative research on Product-Service Systems for food production, distribution and tradept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/urbe/a/zsxrR7XzZgpChtWgxZ8XKmf/?lang=pt#pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-8029-8828pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-5309-2020pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-5707-2924pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-0121-0881pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-9475-0835pt_BR
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